Заев се одрекао Александра Великог!

Поделите:

МАКЕДОНСКИ премијер Зоран Заев изјавио је данас да је спреман да се одрекне тврдње да његова земља једина полаже „право на наслеђе Александра Великог”, како би помогао да се реши 26-годишњи спор са суседном Грчком око питања имена Македоније.

„Одричем се (тврдње) да је Македонија једини Александров наследник. Историја припада не само нама, већ и Грчкој и многим другим земљама”, рекао је Заев у телевизијском интервјуу у петак увече.

Од иступања из Југославије 1991. године, Македонија је тврдила да полаже право бар на део наслеђа најпознатијег владара античке Македоније, што је разбеснело Грке који на име „Македонија“ гледају као на скривене експанзионистичке претензије на регион Македонија у северној Грчкој.

Главни „кувар“ у свему што се крчка у новој власти у Скопљу и око Македоније – заменик помоћника државног секретара САД Хојт Ји – одмах је изразио очекивање да ће Македонија и Грчка постићи компромис током 2018-те поводом имена бивше најјужније југословенске републике

У типично америчком маниру, оценио је да руководства у Атини и Скопљу на том плану показују „и лидерство и добру вољу“.

Треба ли уопште постављати питање: стоји ли Вашингтон и његов притисак иза „лидерства и добре воље“ обеју страна?

Званична Атина је свих протеклих година као један од предуслова за компромис постављала управо ово што је Заев одрадио: одрицање Скопља од тапије на континуитет са Филиповом и Александровом Македонијом.

Заев је, ево, коначно поклекнуо. Да ли само на једно колено?

Да ли ће Атину задовољити понуда да обе земље имају равно право да својатају Александра и његову империју?

Постаће јасније већ за који дан…

Грчка је ставила вето и на чланство Македоније у NATO.

Факти

Поделите:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here