ЗАKОН ЈАСАН: Kад полицајац сме да пуца у Србији?

Поделите:

Полицајци, било униформисани, било у цивилу, морају да обављају своју дужност 24 сата, ма где се затекли.

Не догађа се често у нашој земљи да полиција убије човека, али током прошле седмице, у распону од само четири дана, били смо сведоци два случаја који су се окончали смрћу.

У ноћи између среде и четвртка припадници Специјалне антитерористичке јединице убили су Д. Ј. (32) и спречили трагедију у којој је могло да страда најмање десеторо људи, међу којима је било четворо деце и једна беба. Полиција је убила вишеструког преступника и спречила га да активира ручну бомбу у кући у краљевачком насељу Рибница.

Права драма одиграла се и у ноћи између недеље и понедељка у једној кафани на београдском Дорћолу. Полицајац у цивилу, који се ван дужности налазио у локалу, службеним пиштољем убио је Л. М. (27), након што је овај потегао оружје и ранио власника кафића.

Накнадном истрагом је утврђено да је полицајац поступио по закону. Тужилац је изашао на место догађаја и утврдио да је полицајац својим реаговањем спасао животе људи у локалу.

Међутим, након ова два случаја, постављено је питање када полицајац сме да употреби ватрено оружје. Ово питање регулисано је Законом о полицији.

– При обављању полицијских послова, полицијски службеник може употребити ватрено оружје само ако употребом других средстава принуде не може постићи законити циљ у извршењу задатка и кад је апсолутно нужно да од себе или другог одбије истовремени противправни напад којим се угрожава његов или живот другог лица – кажу у МУП-у.

Битно је нагласити да се као напад ватреним оружјем рачуна и само потезање оружја или покушај да се оно потегне.

Закон о полицији каже да, ако околности то допуштају, односно не доводи се у питање безбедност људи и извршење задатка, пре употребе оружја полицајац повиком: „Стој, полиција, пуцаћу!“, упозорава нападача.

После тога, опет полицајац не сме да пуца. Такође, закон каже да полицајац не сме да пуца ни на малолетника, осим у случају када је то једини начин за одбрану од непосредног напада или опасности.

Интересантно је да, када се бегунац креће према државној граници, полицајац сме да пуца само ако не постоји опасност да зрно прелети државну границу.

У ситуацијама када полицајац пуца на некога, или кад средством принуде (пендрек, шокер, физичка сила) нанесе тешке телесне повреде или убије некога, директор полиције, односно начелник подручне полицијске управе у којој тај полицајац ради, дужан је да образује комисију, која потом разматра све околности случаја и сачињава записник. На крају, они дају мишљење о томе да ли је све било по закону.

Полицајци, било униформисани, било у цивилу, морају да обављају своју дужност 24 сата, ма где се затекли (у кафану, превозу, тржном центру…).

 

 

Политика

Поделите:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here