Закони о проституцији у земљама Европе

Поделите:

Најстарија професија на свету подлеже сасвим различитим законима у различитим деловима света, а ситуација у Европи је нарочито компликована. У суштини постоје четири различита начина на која се у европском законодавству приступа проституцији:

Најспорнији приступ, који се може назвати немачким моделом (због тога што се најчешће примењује на немачким земљама од средњег века), је да третира проституцију као и сваку другу професију и да примени одговарајућу регулативу (грађани могу бити званично запослени или самозапослени као проститутке).

У овом моделу, бордели раде као обични послови (али од њих може захтевати да прво добију специјалну лиценцу). Земље које прате овај модел су приказане зелено на мапи испод. Имајте на уму да Мађарска и Латвија прате сличан модел, али су бордели незаконити. Донекле изненађујуће, Турска и Грчка прате немачки модел, али са строгим прописима. Као резултат тога, велика већина проститутки у овим земљама ради незаконито.

Модел laissez-faire ((немешање државе у економска питања) приказан плавом бојом) не препознаје нити забрањује проституцију. Проститутке раде изван правног контекста и обично не плаћају порез. Бордели, пимовање и други облици експлоатације  су забрањени (пошто нема начина легалног запошљавања проститутки), али бордели се обично толеришу и службено функционишу као масажни салони или хотели за сат времена.

Шведски модел (који се однедавно назива и нордијски модел) забрањује плаћање за секс, али примењује laissez-faire политику према самим проституткама. Другим речима, ако особа има секс са другом особом у замену за новац, страна која плаћа чини кривично дело, а страна примаоца не чини.

Овај модел је први пут усвојен у Шведској 1999. године, али је од тада проширен на друге европске земље, укључујући и Француску 2016. Земље које следе овај модел приказане су љубичастом бојом на карти испод, а износ (или време затвора) је максимална казна за клијента у складу са законом.

На крају, протекционистички модел чини илегалан чин проституције (продаје секса за новац), што значи да проститутка, а не клијент, чини злочин или прекршај. Земље које прате овај модел су приказане црвеном бојом, а приказана количина (или време затвора) представља максималну казну за проститутку.

 

jakubmarian.com

Поделите:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here