Зашто Фејсбук блокира фанове Слободана Праљка?

Поделите:

САМОУБОЈСТВО Слободана Праљка, као и осуда херцеговачке шесторке опћенито, ужарили су страсти у цијелој регији. А како то обично бива код наелектризираних ситуација, Фацебоок је постао бојно поље.

На дан кад је у Хаагу проглашен ратним злочинцем, због чега је попио отров од којег је нешто касније умро, многи хрватски корисници Фацебоока лијепили су по зиду Праљкове фотографије славећи његов чин.

Ускоро су такве објаве почеле нестајати, Фацебоок је почео блокирати објаве везане уз Слободана Праљка. Зашто?
Никад луђе теорије завјере

Прије него покушамо дати одговор зашто, ваља напоменути како је блокирање објава везаних уз Праљка код хрватских десничара пробудило сулуде теорије завјере. Већ данима се на друштвеним мрежама, иронично углавном на Фацебооку који нападају, могу прочитати најлуђе теорије које објашњавају одлуку Фацебоока да блокира објаве везане уз Праљка.

Међу првима се јавио Иво Лучић, човјек који се посљедњих дана на ХРТ позива као повјесничар, иако је пуно познатији као високопозиционирани војни обавјештајац у тзв. Херцег-Босни и генерал ХВО-а. Он се пожалио да су му избрисали објаву, а за све је, како то обично бива код ширења масовне хистерије, оптужио неке непознате чимбенике који вребају из позадине.

„Тек што сам помислио да нешто није у реду, видим избрисало ми статус о Праљку који је “лајкало” близу 3.000 људи. Да могу већ сутра би уприличили јавно спаљивање Вечерњег листа.

Давно је један њихов друг и истомишљеник викао “Зауставите Ројтерс”.

Нервозни су, уплашени, разочарани… Праљак им је једним потезом уништио 20 година рада. Свједоци смо фасцинантног догађаја када је један пламичак људског достојанства разбио двадесетогодишњи мрак лажи и подлости“, преносе практички сви десни портали ове Лучићеве ријечи у којима се заправо не открива ништа осим што се кривња сваљује на невидљивог „нервозног“ противника.

Но, то је само дио теорија које се шире у десним круговима након што су кренуле блокаде.

Тако, примјерице, портал Поскок пише о пријетњама, привођењима и блокадама.

„Људи који постављају видео и фото свједочења о побијеној ђеци Трусине, Витеза, Уздола, жртвама Армије БИХ блокирани су. Њихови документи се бришу.

Исте пријетње и блокаде добивају и Бошњаци који у коментарима остављају мишљење да се не слажу с овом хашком пресудом. Сви они који су написали да им је Хрватска помагала блокирани су.

Бошњак који је описао особно свједочење о томе како му је Праљак спасио живот, након пријетњи по живот, изгасио је профил.

Десетине Бошњака који су написали како их је Хааг одбио за свједоке јер су хтјели свједочити у Праљкову корист такођер су блокирани“, пише портал без икаквог доказа који би поткријепио њихове написе.

Штовише, они иду и корак даље па тврде да је Фацебоок овласти дао „неколицини људи из Сарајева“.

„Фацебоок је овласт за блокирање профила дао неколицини људи из Сарајева. За то вријеме унитарни медији, који су сви редом у служби највећег национализма, настављају с бруталном фашизацијом најмањег народа у БИХ“, пише Поскок који је у знак протеста због оваквог, како кажу, гушења слободе говора угасио портал.
Хајка на Индеx без икаквог смисла

Њихову објаву пренијели су бројни десничарски портали. Но, прича ту не стаје. Посљедња два дана интернетом се шире поруке у којима се говори да иза блокада стоји ни мање ни више него Индеx.

„Индеx.хр је рушио домољубне странице и В. Бујанца те странице Бујице. Јављај ово људима у инбоx, али им реци да не шире јавно на зиду то. Вечерас до поноћи иде тајни масовни напад на страницу Индеx.хр, масовно пријављивање. Јавите коме год можете, али нека остане у тајности све до рушења, а онда масовне пријаве на ту страницу. Осим саме странице, треба пријавити и сваку објаву и слику коју су ставили, тако ће успјех бити сигуран као и са страницом „Антифа Шибеник“. Ово је молба за акцију која је дошла од Домољуба ХР због рушења двије странице Велимира Бујанца и емисије Бујица. Што Бог да и срећа јуначка“, стоји у бизарној поруци која се шири друштвеним мрежама. Порука, наравно, не доказује апсолутно ништа осим чињенице да су управо десничари ти који се около јадају Фацебооку и траже блокаде страница. Јасно, иако је то потпуно сулудо уопће демантирати, само да напоменемо да Индеx нема апсолутно никакве везе с икаквим блокадама. Постоје пуно бољи начини за провести викенд од блокирања небитних људи по друштвеним мрежама.

Све у свему, међу десничарима је дошло до потпуног лудила и теорија завјере, но то и даље не даје одговор на питање због чега Фацебоок блокира објаве везане за Слободана Праљка.

Зашто Фацебоок блокира?

Фацебоок често има јако чудне критерије кад су блокаде у питању. Сами се, пак, практички никада немају потребу оправдати ни објаснити због чега одређен садржај точно блокирају. Но, то никако није нови ни хрватски проблем, Фацебоок као приватна компанија тако функционира.

У случају Слободана Праљка могло би бити више одговора.

За почетак, УН-ов суд којег признаје и Хрватска, макар су то можда посљедњих дана заборавили предсједница и премијер, Слободана Праљка прогласио је ратним злочинцем. Након што је Праљак попио отров, ту вијест пренијели су сви свјетски медији и тиме је то постала свјетска вијест. Можда је управо та чињеница Фацебооку била окидач да се озбиљније позабави овом проблематиком. У том случају, Фацебоок се сигурно не би пуно питао о томе што дио Хрвата мисли о Праљку, већ би прије вјеровао процјени међународног суда. У овом случају има још један детаљ до којег би Фацебоок могао држати. А то је чињеница да је Праљак извршио самоубојство, а да су многи његов чин славили. Фацебоок има јако строга правила око превенције суицида и можда би се овај цијели случај могао и тако гледати.

Лако је могуће да је Фацебоок запримио дио пријава, сагледао их, прихватио и онда одлучио ђеловати по аутоматизму. Од ту онда велик број блокираних, што је резултирало и блокирањем неких страница које су критички писале о Праљку, али су имале његову слику. Фацебоок често ради по аутоматизму. Примјерице, у посљедње вријеме блокирано је јако пуно људи који су користили ријеч „козојеб“, а неки су блокирани због објава старих неколико година.

Било како било, Фацебоок има неку своју политику, али то није разлог да се улази у сулуде теорије завјере што се посљедњих дана догађа у Хрватској. На крају крајева, милијун корисника које Фацебоок има у Хрватској (ако и толико) потпуно су занемарива бројка, мања од броја корисника у предграђу неке свјетске метрополе. Тешко је замислити да би Фацебоок или Зуцкерберг, којег се такођер прозива, своје вријеме трошио на блокирање статуса Марице из Грачаца која сматра да је Хашки суд зло.

И још једна битна ствар коју многи заборављају, и лијеви и десни. Фацебоок је приватна фирма која ђелује на тржишту и која има право, ово ће незгодно звучати, радити што год жели. Ако желе блокирати, блокират ће и онда не објаснити ништа.

А на кориснику је да мрежу настави користити или напусти.

 

 

Индекс

Поделите:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here