Зашто хрватским бранитељима смета концерт Рибље чорбе у Љубљани

Поделите:

ЗАГРЕБ – Удружење хрватских бранитеља домовинског рата (УХБДР91.) тражи одлагање датума одржавања међународне културне манифестације Европска ноћ позоришта зато што им, осим датума одржавања, смета и то што ће се на репертоару наћи текстови писаца и из Србије, пише портал Театар.хр.

Ова, како се наводи, једнодневна манифестација посвећена сценским и изведбеним уметностима одржава се девету годину заредом а реч је, иначе, о врло успешном хрватском извозном позоришном производу који је прихватило најмање десет европских земаља.

Удружењу бранитеља је, међутим, ове године споран датум који се поклапа са обележавањем Дана сећања на жртве Вуковара и Шкабрње 18. новембра.

Традиционално ова једнодневна манифестација се одржава треће недеље у новембру.

Портал преноси да осим датума, удружењу бранитеља је спорна и чињеница да ће се на репертоару наћи представе настале према текстовима писаца између осталог и из Србије, као и то што ће ова међународна позоришна манифестација заузети простор који би, како сматрају, требало изнајмити за обележавање Дана сећања на жртве Вуковара и Шкабрње.

Осим тога, на исти дан концертом у Љубљани бенд из Србије „Рибља чорба” слави 40. годишњицу каријере.

Премда концерт српског бенда и Европска ноћ позоришта немају никакве везе једно с другим, УХБДР91. ову коинциденцију сматра подједнако спорном.

„Србија и Црна Гора, како смо сазнали, неће одустати од Ноћи казалишта 18. новембра, већ су наводно дале упутство свима којих се то тиче да тога дана играју само ‚ведре и смешнеʼ представе, јер ‚кад је бал нек је балʼ”, стоји, између осталог у захтеву поменутог удружења у којем се још додаје да „четничка рок група ‚Рибља чорбаʼ 18. новембра у Љубљани припрема велики концерт у част и славу „ослобођења Вуковара”, односно 40. годишњице њиховог рада”. (Танјуг)

Поделите:

1 COMMENT

  1. Prosto ustaše… paćenici… između sebe se na forumima rasprsvljaju ko je više Srbin, ko manje. Tj ko je duže pokatoličen, a ko kraće. Dr. Dučić je konstatovao njinu bolest

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here