Затвара се Хашки трибунал

6428297
Поделите:

Званична церемонија затварања биће одржана 19. децембра, у дану када Срби славе једну од својих највећих слава, Светог Николу, пишу „Новости“

Пресуда српском генералу Ратку Младићу, која ће бити изнта 22. новембра у Хагу, биће последња велика одлука Хашког трибунала. Овај суд, који ће остати упамћен као један од најконтроверзнијих у историји, затвара се 31. децембра. Званична церемонија затварања биће одржана 19. децембра, у дану када Срби славе једну од својих највећих слава, Светог Николу, пишу „Новости“.

Трибунал су формирале Уједнињене нације пре 24 година да донесе правду жртвама и помири завађене народе у региону.

„Kада сам први пут дошао у Трибунал 8. новембра 1994. године, мој први утисак је био да се спрема велика представа политичког суда“, присећа се Милан Вујин, први српски адвокат у Хагу, који је бранио Душана Тадића.

Епилог је, пишу „Новости“, следећи: оптужено је 161 лице, од којих су више од половине Срби – њих 108, а осуђено 63. Kада се саберу казне затвора, Срби су добили више од хиљаду година робије. У Хагу је умро Слободан Милошевић не дочекавши крај процеса, у притворским јединицама умрла су још четворица Срба, неки су преминули по разним казаматима.

Трибунал је на свој списак тражених ставио цео војни и политички врх Србије и Република Српске. Србија је од Видовдана 2001. године, када је изручен Слободан Милошевић, тамо послала још једног свог председника – Милана Милутиновића, затим председника РС Радована Kараџића, председника влада, начелнике генералштабова, министре унутрашњих послова и многе друге политичке, војне и полицијске руководиоце.

У Хагу су тренутно и Радован Kараџић и Ратко Младић. Kараџић је првостепено оптужен на 40 година робије, сада је у току жалбени поступак. Младић чека првостепену пресуду. У Хаг су доспевале углавном вође паравојних и терористичких организација, који би, по правилу, били оптужени за нешто што нису урадили и – пуштани су на слободу. Међу њима – Орић, Харадинај, Готовина, Маркач који су, по Хашком трибуналу, невини.

Милан Вујин каже да је Трибунал судио пристрасно и да ни на који начин није допринео помирењу, већ напротив, одлуке које је доносио допринеле су још већем супротстављању народа и вера.

„Узроке за пристрасно понашање Трибунала треба тражити у самој основи која је пронађена за формирање суда, а то је извештај комисије УН о разарањима у Сарајеву, а да нико никада није ни поменуо разарања у осталим деловима бивше БиХ, посебно у оним где су живели Срби“, каже Вујин.

И Зденко Томановић, који је у Хагу бранио Слободана Милошевића, сматра да Хаг није испунио ниједан задатак.

„Није допринео суочавању са прошлошћу. Није допринео ни успостављању поверења и сарадње у региону. Напротив, од почетка рада продубљује неспоразуме“, рекао је Томановић раније за „Новости“.

„Сребреница је највећа грешка Трибунала“, каже Бранко Лукић, адвокат Ратка Младића, „постоји пет различитих цифара када је реч о броју жртава у Сребреници. То је неозбиљно“.

Да је учинак суда мршав сматра и Расим Љајић, дугогодишњи председник Националног савета за сарадњу са Хагом.

„Један циљ је био да починиоци најтежих кривичних дела буду кажњени, а многи су на слободи. Други циљ је био да жртве добију неку сатисфакцију, али ако питате њихове породице, ни оне нису задовољне, а ни трећи циљ – помирење у региону – није постигнут, јер су народи међусобно удаљени светлосним годинама“, закључује Љајић.Суд ће, и након што формално престане да постоји , преостале задатке обављати преко тзв. Механизма суда (ММKС). Он ће одлучивати о жалбама или помиловањима оптужених који издрже две трећине казне. Механизам ће бити у истој згради у Хагу, Теодор Мерон ће остати председник, али ће судије радити по позиву. Плаћаће их, као и до сада, Уједињене нације.

 

 

Недељник

Поделите:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here