Због њега су Јапанци дуговечни: 10 златних савета славног лекара!

Поделите:

Доктор Хинохара никада није веровао да је за дуг живот пресудна здрава исхрана.

Могло би се рећи да је доктор Шигеаки Хинохара заслужан за дуговечност Јапанаца, јер су савети овог јапанског лекара у великој мери допринели да његова нација живи срећно и квалитетно.

Преминуо је 18. јула 2017, у 105. години, а у наслеђе читавом свету оставио вредна сазнања о недокучивој тајни дугог живљења.

Хинохара је помогао и у успостављању медицинских система, захваљујући којима су Јапанци постали један од најдуговечнијих народа на свету. Готово до смрти, доктор Хинохара је радио у болници, лечио пацијенте и предавао студентима на факултетима.

1. Енергија долази из тога што се осећамо добро, а не из здраве исхране и пуно спавања

„Сви се сећамо како смо као деца, када смо се забављали, често заборављали да једемо или спавамо. Верујем да можемо задржати тај став и као одрасле особе – најбоље је не умарати тело с превише правила, као што су ручак и спавање“, објашњава др Хинохара.

2. Чувајте се гојазности!

Доктор Хинохара стално је наглашавао да стоту доживе особе које немају вишак килограма, па зато треба пазити на своју тежину и физичку кондицију. Не треба се оптерећивати исхраном, али ипак треба водити рачуна да се не преједамо. Он је, на пример, за доручак пио кафу, чашу млека и сок од наранџе са кашичицом маслиновог уља. Веровао је да је ово уље одлично за крвне судове и кожу. За ручак је јео млеко и кекс, а често је и прескакао ручак када је био презапослен. За вечеру је јео поврће, рибу и пиринач. Двапут недељно јео је говедину.

3. Планирајте унапред!

Хинохара је увек имао пун распоред за годину унапред, а чак је и планирао још више у будућност. Тако се, како је рекао, јако радовао Олимпијским играма у Токију 2020. На жалост, није их доживео, али његов став према животу и плановима говори колики је био оптимиста, што је истоврло важна ставка за дуговечност.

4. Не морате отићи у пензију ако не желите

„Након 65. године почео сам да волонтирам. Предајем и обилазим пацијенте, чак и по 18 сати на дан и уживам у свакој минути свог посла“, говорио је Хинохара. Уколико човек жели још да ради, нека ради. Уколико не жели, нека иде у пензију и посвети се ономе што жели да ради.

5. Делите знање и вештине с другима

Хинохара је годишње одржавао око 150 предавања. Предавао је свима – од дечице у школи до озбиљних бизнисмена и лекара. Увек је стајао док је говорио, а предавања су му трајала понекад и по 90 минута. Имао је обичај да каже како га стајање чини снажним.

6. Немојте веровати свему што каже лекар

Доктор Хинохара је сматрао да лекари не могу да излече сваку болест и сваког пацијента. Предлагао је људима да, када им лекар препише терапију или неки преглед, да га питају да ли би то исто препоручио својим ближњима. Уколико би одговор био негативан, зашто се излагати беспотребном стресу и патњи? Веровао је да животиње и музика имају велики утицај у оздрављењу, пуно већи него што то мисли медицина.

7. Увек користите степенице и носите сами свој пртљаг

Kако бисте остали здрави и витални, заборавите на лифт. Увек и свуда идите степеницама и трудите се да носите свој пртљаг са собом. Хинохара је цеоживот ишао степеницама и увек по једну прескакао. Степенице и ходање су свакодневна вежба за ваше срце и цело тело.

8. Надахњујте се сваки дан, пронађите инспирацију

Читајте, пронађите у књижевности писце који вас надахњују. Тако је чинио и Хинохара. За њега је најинспиративнија била поема Роберта Браунинга Абт Воглер. Не морате се задржати само на књижевности. Слушајте музику, уживајте у ликовној уметности, шетајте у природи…

9. Бол је мистериозна…

Најучинковитији начин да превладате бол је кроз забаву. Kада се дете удари, објаснио је Хинохара, плакаће све док му пажњу не окупира нешто друго. Тада ће заборавити на бол. Тако би требало да раде и одрасли људи. Бол треба утопити у забави. Сматрао је да би у болнице требало довести терапијске псе и остале животиње, као и музику која ће помоћи пацијентима да се носе с болом.

10. Не гомилајте материјалне ствари

„Не трошите живот на гомилање материјалног, јер ионако ништа нећете понети са собом кад умрете“, једноставан је био Хинохара у последњем од десет златних принципа дуговечности.

Kурир

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here