Жељко Ињац: Неколико речи у одбрану Амфилохија.

Поделите:

„Ко се мача лати, од мача страда“ су Христове речи из Јеванђеља, које се ни на који начин не могу односити на убијеног премијера Србије Зорана Ђинђића. Можда је Амфилохије риалити мајстор и спектакл мајстор, који служи опела и мртвима и живима државницима. Вероватно је прекршио неки канон када је одржао онај перформанс служећи опело живим људима. Да је тако нешто урадила Биљана Србљановић била би разапета медијски али и од друштва. АЛИ овај спин о Амфилохију на одру Ђинђића, сем што је крајња неистина је и врло покварен. Дакле, Амфилохије, као ни био који други хришћански свештеник, није могао ово рећи у том контексту који се у спину приписује Амфилохију.
Но секуларни новинари свакако не разумеју дух Јеванђеља, па ово не чуди.

„Нека скине мантију па нек се бави политиком, као што је Зукорлић“
Сам Зукорлић је неколико пута у медијима јасно подвукао разлику између Ислама и Хришћанства, говорећи да Ислам нема свештенство и да његово скидање „мантије“ није исто као код неког православног попа.
Свештеник у цркви је свештеник једном за свагда, сем ако га црква не рашчини. Било да свештеник скине мантију или да је у њој, он је увек свештеник. Зукорлић може месечно 10 пута да скине мантију и да се бави политиком и поново да је обуче и да буде оџа, јер му то његова религија допушта.
У православљу је такво што врло тешко изводљиво, или боље рећи неизводљиво.
Зашто се онда бави политиком ако је поп?
Зато што је жив човек и има право на своје мишљење. То што је свештеник не значи да је умро.
Одвојеност цркве и државе.
Није се Амфилохије узео бавити уређењем Црне Горе, мада би то многи у Црној Гори волели. Мада је пресудно утицао на победу Мила Ђукановића на изборима и мада га је подржавао, барем у почетку. На известан начин, посредно, утичући да Мило заседне на власт у ЦГ је утицао и на политичка дешавања у Србији. Практично је индиректно одговоран за појаву и власт СНС у Србији. Ипак, његова критика одређене политике, као ипак утицајног епископа СПЦ, не може се назвати бављење политиком, јер није митрополит основао странку, ушао у изборну трку у Црној Гори у жељи да победи МилаЂукановића, мада би имао приличан број гласова да је то покушао. Секуларност није бољшевизам. Дакле, да, свештеник има право на своје политичке ставове, али не може да врши државничке функције.
Зашто је Амфилохије толико политичан?
То је просто традиција у Црној Гори, јер је Црна Гора првобитно била теократска држава, све до династије Петровића и првих краљева, владике су обављале и световну и духовну власт.

 

Жељко Ињац

Фејсбук

Поделите:

4 COMMENTS

  1. Srpska pravoslavna crkva je jedna od tri zainteresovane strane za status Kosova (pored Republike Srbije i Kosovskih Albanaca) i ona mora da ucestvuje u Briselskim pregovorima. Amfilohije kao siva eminencija treba da bude predstavnik SPC u tim pregovorima, pa nek usmeri energiju da ubedi Mogerinijevu i Hojt Jia da je Metohija vlasnistvo Crkve, umesto sto baca kletve i drzi opela zastupnicima Republike Srbije.

  2. Bio bi skandal kada bi Italija umesto Katolicke crkve pregovarala o konkordatima i njenoj imovini u drugim drzavama. Kao sto je Katolicka crkva uspela da izbori poseban status za Vatikan, mozda i Amfilohije kod medjunarodne zajednice uspe da isbori poseban status za Metohiju.

  3. Srpska pravoslavna crkva koja ima imovinu i vernike u tri Srpske drzave: (Republici Srpskoj, Crnoj Gori i Srbiji) u dve susedne republike (Hrvatskoj i Makedoniji) i sa velikim zajednicama u Austriji, Svedskoj i Cikagu je ozbiljna institucija i ne verujem da medjunarodna zajednica ne bi saslusala njene argumente.

  4. Свештеник одлично зна да ,,на почетку беше реч“ и какво је моћно оружје или оруђе када се изговори. Одлично зна да се изражавање бојазни у народу разуме као оптужба. А неаргументована бојазан изазива раздор и свађу. А свађа слаби Државу. А слаба Држава је лак плен! Неће бити да тако паметан свештеник све ово не зна. А са каквим наумом се ,,забојао“, показаће време! Ја се бојим да није частан наум, али се надам да грешим.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here