Željko Injac: Zašto su retke kvalitetne diskusije na društvenim mrežama?

Podelite:

Kada se izuzmu svi hejteri, trolovi, flejmeri, i ostali negativci na društvenim mrežama, veći deo korisnika ipak predstavljaju osobe koje bi trebalo da imaju sposobnost da vode normalne i kvalitetne diskusije. Ipak, iz više razloga kvalitetne diskusije, koje vrlo brzo ne prerastu u otvoren sukob i vređanje, su veoma retka pojava na društvenim mrežama.

Prvi razlog za to je prevelika sloboda koju sebi daju gotovo svi korisnici društvenih mreža u neposrednom obraćanju sa drugim osobama. Povod za ovu slobodu bez odgovornosti je u činjenici da se većina korisnika oseća zaštićeno iza svojih ekrana. Većina korisnika interneta ne zna, ili ako zna, zanemaruje činjenicu da ne postoji apsolutna anonimnost na internetu. Svi tragovi našeg kretanja na internetu se beleže zahvaljujući podacima koje sami ostavljamo o sebi, počevši od IP adrese, preko mejlova, do fotografija i drugih ličnih podataka. Svakom malo boljem hakeru ne predstavlja naročiti trud da za kratko vreme utvrdi ko zaista stoji iza nekog nik nejma na Tviteru ili lažnog profila na Fejsbuku ili nekoj drugoj mreži.

fejsbuk instagram aplikacija mobilni jpg

EPA (ROLF VENNENBREND)

Drugi razlog je naš karakter. I pored najboljeg vaspitanja koje pojedinci ponesu iz sopstvene porodice, temperament juga, kome generalno pripadamo kao narod, u mnogome definiše naš nastup na internetu. Ovde ću navesti samo jedan primer. Učestvovao sam na jednom forumu Lužičkih Srba nekoliko godina. Lužičani se po mentalitetu i temperamentu praktično ne razlikuju od Nemaca. To što pripadaju jednoj nacionalnoj manjini, koja nosi isto ime kao i Srbi na Balkanu, ne čini ih bližim balkanskim Srbima. Nakon saznanja balkanskih Srba za postojanje Lužičana, mnoštvo internet korisnika iz Srbije se registrovalo na taj forum Lužičkih Srba. To je bio kulturni šok za Lužičane. Na forumu koji je bio ustaljenog tempa i uobičajenih sadržaja bliskih Lužičanima, najednom su pokrenute teme o ratovima na Balkanu, o Nikoli Tesli, o sukobu Srba i Hrvata, o Caru Dušanu, o Putinu i itd. Lužičani su to sve tolerisali jedno vreme a zatim su počeli da sankcionišu „varvare“ sa juga. Na moje uporno upozoravanje balkanskih Srba da će takvim nastupom samo izazvati prezir i napraviti loš marketing, malo ko je reagovao. Ubrzo su Lužičani zatvorili forum za sve IP adrese koje dolaze sa Balkana. Na kraju mi je jedan od moderatora rekao doslovno sledeće:

„Možda mi i jesmo neki daleki rođaci, ali nama su po mentalitetu bliži Slovenci, i Nemci. Ovakvim nastupom odbijate i one koji bi vam možda pomogli.“

Treći razlog je vaspitanje. Nevaspitane osobe, ma koliko bile inteligentne, ne mogu voditi konstruktivan dijalog. Uvažavanje sagovornika, i poštovanje stavova i samog sagovornika bez obzira na naše slaganje ili neslaganje, je osnov bilo kakvog dijaloga. Ako nema uzajamnog poštovanja, nema ni tolerancije, a samim tim nema ni dijaloga odnosno diskusije.

I poslednji, četvrti razlog za propast svake dobre diskusije je naša sklonost ka etiketiranju. Optuživanje i kvalifikacije sagovornika umesto diskusije na određenu temu je boljka ne samo društvenih mreža u Srbiji nego generalno celog društva. Pokušaj da se drugi definiše na prečac, dovodi do lepljenja etiketa, koje često sa realnošću nemaju nikakve veze. Tako nije neuobičajeno da neko ko nema ekstreman stav od ekstremista dobije nekoliko međusobno isključivih etiketa, recimo da je nacionalista i izdajnik, da je levičar i desničar, da je totalitarista i liberal.

Dakle, da bi diskusija bila uspešna na društvenim mrežama, moramo pre svega želeti da kroz tu diskusiju nešto naučimo i o temi same diskusije i o njenim učesnicima. Da bismo zaista nešto naučili, diskusija mora biti kvalitetna i konstruktivna. A da bi takva diskusija bila sagovornike ne smemo etiketirati, omalovažavati, već uvažavati i saslušati. Kritikovati stavove a ne osobu koja ih iznosi. Iznositi kontraargumente ako ih imamo a ne izvrdavati diskusiju raznim kalamburima, uvredama, etiketama, i jeftinim sofizmima. Naravno ovo važi samo u slučaju ako želimo da učestvujemo u konstruktivnoj diskusiji i nešto naučimo.

 

RTV

Podelite:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here