Земан: БиХ може да постане европска база исламских терориста

Поделите:

Председник Чешке Милош Земан упозорио је да Европа мора да почне да депортује људе за које сумња да су исламски радикали и да постоји реална претња да Исламска држава након пораза у Сирији и Ираку направи себи згодну базу за терористе у европским земљама, конкретно у Босни и Херцеговини.

„Мислим да када би пошло за руком, а надам се да хоће, да се победи територијални ИД у Ираку и Сирији, да прети опасност да ће терористи осим тога што ће се преместити у Авганистан створити код нас европску терористичку базу. Таква база може да буде Босна с обзиром на национални састав. Kада би се управо тамо концентрисали људи који беже након пораза у Европу, то би била опасност“, казао је Земан у редовном видео интервјуу за чешки таблоид Блеск.

Чешки председник поново је позвао да се из Европе хитно депортују људи на које пада сумња да су исламски радикали и да се не дозволи да терористи из Исламске државе створе себи у Европи базу која више не би била само мрежа успаваних ћелија или „усамљени вукови“.

„Бескомпромисне мере значе депортацију људи на које пада сумња за исламски тероризам. Сви се бране пред тим термином. Обожавам када се направи демонстрација ‘Ми се не плашимо’. И ништа више. Европа није у стању да брани своје границе а нисмо у стању ни да депортујемо исламске радикале“, казао је чешки председник.

Милош Земан одбио је, међутим, драстичне предлоге, попут идеје градоначелника Венеције Луиђија Бругнара да свакога ко истрчи на Трг светог Марка и узвикне „Алах је велики“ полиција на месту стреља.

„Замислите неко шеснаестогодишње дериште које ни не зна поштено шта то значи ‘Алаху акбар’ и из шале или да се свиди некој девојци то викне и ви њега упуцате“, одбио је такве идеје председник Земан.

Чешки председник је такође, поводом недавних скандала када је овог лета узаврео чешки интернет и социјалне мреже, пошто су у два аквапарка у Чешкој снимљене две жене у буркинију, поручио да жене у буркинију немају шта да траже у чешким базенима.

„Нема разлога да се у чешким базенима неко купа у арапској одећи. Kада би Чехиње у својим купаћим костимима ишле у арапски базен прошле би јако лоше“, казао је Земан.

 

Бета

Поделите:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here