„Зиг хајл!“ одјекивало шумом: Пољски националисти славили Хитлеров рођендан (ВИДЕО)

Поделите:

Лидер и два члана националистичке патриотске организације „Понос и модерност“ ухапшени у Шлезији, на југозападу земље

Twitter JerusalemOnline ‏ @JOL_NEWS
Twitter JerusalemOnline ‏ @JOL_NEWS

Специјалци из појске Агенција унутрашње безбедности ухапсили су данас у Шлезији на југозападу Пољске лидера националистичке патриотске организације „Понос и модерност“ и још двојицу чланова због неонацистичких изгреда када су у шуми прослављали рођендан Адолфа Хитлера, обучени у фашистичке униформе, дижући руке у фашистички поздрав и узвикујући „Зиг хајл!“.

Истрага против те организација радикалних националиста покренута је прошле седмице, пошто је приватна пољска телевизија ТВН24 у суботу приказала тајно снимљену репортажу о тој прослави.

У кући једног од ухапшених је током претреса нађено оружје, код друге двојице муниција, а код свих пропагандни неонацистички материјали и фашистички симболи. Заплењени су им и компјутери и мобилни телефони, јавља данас агенција пољских електронских медија ИАР.

По наређењу министра правде, генералног тужиоца Збигњева Жобра, тужилаштво проучава снимке и прикупљени материјал да би утврдило да ли може да забрани рад организације „Понос и модерност“, на основу Закона о забрани пропагирања тоталитарних идеологија – фашизма и комунизма.

„Следећи корак је да обавестимо суд у Гливицама који је регистровао удружење да оно крши закон. Не пристајемо да у нашем срезу и у нашем граду неко пропагира фашизам“, казао је данас телевизији Полсат представник локалних власти Михал Лорек.

Од „Поноса и модерности“ која, као и низ мањих организација, учествује у „патриотским маршевима“ националиста и највећем на национални празник 11. новембра, дистанцирала се главна организација пољских радикалних националиста „Народно радикални блок“, јер су се после емисије о слављењу Хитлера чули позиви да се забрани и та наследница истоимене фашистичке организације из предратне Пољске.

„Пропагирање фашизма и других тоталитарних идеологија не само да је кршење пољских закона, већ је и гажење сећања на наше претке и њихову јуначку борбу за слободну Пољску, у којој нема мржње“, упозорио је пољски премијер Матеуш Моравјецки.

(Бета)

Извор: НОВОСТИ

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here