Жигманов: Недопустиви пропусти у припреми два закона о националним мањинама

Поделите:

Председник Демократског савеза Хрвата у Војводини (ДСХВ) Томислав Жигманов изјавио је данас да су недопустиви пропусти и опасне мањкавости у изради предлога сета закона о националним мањинама.

Жигманов је у саопштењу навео да је у предложеном решењу измена мањинских закона Закона о заштити права и слобода националних мањина и Закона о националним саветима националних мањина, у питању колико су поједини садржаји измена у складу са европским стандардима заштите мањинских права.

„Тога би требала бити свесна и премијерка Србије Ана Брнабић када је недавно изјавила да је Србија ‘шампион у поштовању људских и мањинских права’, као да је то подручје друштвеног живота нека грана спорта, рецимо, амерички ногомет, где се државе такмиче у постизању резултата“, навео је Жигманов.

Он је подсетио да ученици завршног разреда на хрватском у суботичкој гимназији током 12-годишњег школовања нису имали ни један уџбеник на свом матерњем језику.

По његовим речима, промена Устава и дефинисање мањинске политике су два темељна предуслова која морају бити испуњена пре било каквих измена мањинских закона у Србији, а уз то је нужна и широка јавна расправа.

„Нова-стара мањинска политичка парадигма треба такође да буде плод отворене и стручне расправе бројних актера у Србији, у којој би значајну улогу имали и представници националних мањина“, сматра Жигманов.

Он је подсетио да Србија до данас није донела посебан закон којим би се у потпуности уредио положај националних мањина и одредила њихова улога у целокупном развоју српског друштва.

Жигманов сматра да је доношење оваквих закона опасно јер је нејасно зашто се у процес измене тих закона уопште улазило пре доношења новог Устава Србије или измена постојећег.

„Предложеним решењима се жели политички десубјективизирати националне мањине и оснажити државни надзор над делатностима самоуправа националних мањина“, навео је Жигманов.

Додао је да Србија још нема стратегију мултикултурализма, односно управљања културолошким разликама, укључујући и права националних мањина.

Поделите:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here