Златибор обара све туристичке рекорде – Србија се преселила на ову нашу планину!

Поделите:

Златибор бележи невероватан раст броја потрошених ваучера, у односу на прошлу годину подељено је 80 одсто више туристичких ваучера на овој планини.
Златибор бележи невероватан раст броја потрошених ваучера, у односу на прошлу годину подељено је 80 одсто више туристичких ваучера на овој планини, изјавио је министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић.

Љајић је казао да је на Златибору подељено 10.640 ваучера, а 56 угоститељских објеката се пријавило за коришћење ове акције министарства, док су на тој планини прошле године ваучере користила 33 објекта.

– Не само да ћемо продужити сезону, него ће то у великој мери утицати на укупан туристички промет – истакао је Љајић.

УЛИЧНИ КАБАРЕ

А да је на Златибору ових дана живље неголи у самој српској престоници Београду показују многобројни културни догађаји и манифестације које се свакодневно одвијају на овој нашој српској планини, лидеру у туризму, када је у питању Србија.

Тако је у у петак и сиботу на платоу испред Библиотеке „Љубиша Р.Ђенић“ у Чајетини одржан 10. јубиларни Летњи улични ерски кабаре. Част и задовољство да ерском химном отвори кабаретске свечаности припала је „вечно младом“ оркестру Бид Бенд из Зрењанина, који својом музиком, свих десет година даје посебан шарм овом кабареу. У програму су учествовали глумци Народног позоришта из Ужица, глумци позоришта на Теразијама и познати афористичари из Србије и иностранства.

На конкурсу „Летњег уличног ерског кабареа“ учествовали су афористичари из Србије, Републике Српске и Хрватске, тако да се пред комисијом поново нашао ни мало лак задатак – изабрати најбоље.изјавио је Вујић.

Жири је одлучио да прва награда (пет дана за две особе у Музеју на отвореном „Старо село “ у Сирогојну) припадне Живку Вујићу из Бањалуке. Ово су неки од његових победничких афоризама:

„Нас и Руса 150 милиона. Шта би Руси без нас?“
„За мој вечерашњи изглед побринула се моја мала пензија“

„Други пут сам овдје. Ово је једно дивно место, задивљен сам. Посебно ме обрадовала спомен биста песнику Михаилу Ћуповићу. То се рјетко виђа у градовима, а свака част што је то овдје тко учињено“,

Другу награду (продужени викенд за две особе у хотелу „Ирис“) освојио је Раде Ђерговић из Шапца.

„Ја сам послао неких 20-так афоризама. Нисам се нешто посебно надао, али су ме пре десетак дана изненадили када су ме позвали и рекли да сам освојио награду. Ово је један од мојих афоризама – „Тамо где влада брига – разбибрига је у улози дворске луде“ , „Мењам бригу за разбибригу – не треба доплата“.

Трећу награду (викенд за две особе у хотелу Чигота) освојио је Абдурахман Халиловић из Рјеке.

Библиотека Љубиша Р.Ђенић“ у току године организује велики број кутурних манифестација, трудећи се да негује фини укус публике.

То су књижевне вечери, промоције књига, тематске изложбе, музички концерти, позоришне представе.

Неке од манифестација постале су традиционалне, а Библиотека је по њима постала позната не само у Србији већ и у суседним земљама.

„Једна од таквих је сигурно Летњи улични ерски кабаре, који Библиотека организује са ТО „Златибор“ а под покровитељством општине Чајетина. Оквир и основ за ово наше дешавање је специфични ерски хумор, који се може дефинисати на много начина.  Може се дефинисати као стање духа једног народа, његов специфични израз. Хумор је део свакодневног живота људи који одражава менталитет становништва који га ствара“, рекла је директорка Библиотеке Снежана Ђенић.

Кабаре је у кратком периоду постојања завредео драгоцену пажњу и позитивну оцену највиших институција Републике Србије, а посебно признање је упис Ерског хумора на листу нематеријалног културног наслеђа.

Ово значајно признање организаторима намеће још веће амбиције и даје реалну наду како у дуг и успешан живот кабареа, тако и очување специфичног духа нашег народа који има посебан смисао за хумор што се сматра највишим видом интелектуалности

ДАНИ ПАСТРМКЕ

У суботу 5. августа у Љубишу одржаани су и  „Дани пастрмке“. Поред такмичења у припремању специјалитета од пастрмке, ова манифестација нудила и богат културно-уметнички програм у комбинацији са такмичењима у традиционалним спортским дисциплинама.

Манифестацију су организовали Удружење произвођача калифорнијске пастрмке „Љубишка пастрмка“ и Месна заједница Љубиш, а под покровитељством општине Чајетина, Туристичке организације „Златибор“, Спортског центра Чајетина и Златиборског Екоаграра.

ТРАДИЦИОНАЛНИ ВАШАР НА ОКУ

Вашари и приредбе који су се у прошлости одржавали у селима златиборског краја  део су историје и традиције народа овог краја Србије. Ревитализација села и очување народних обичаја спроводи се кроз поновно организовање вашара који имају и туристичку функцију. Вашар који се одржава на Оку, 6. августа на локалитету поред спомен чесме и споменика палим борцима из Првог светког рата.

Вечерње Новости, zlatibor.org.rs, zlatiborpress.rs, cajetina.org.rs

Поделите:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here