„Злочине у НДХ прогласити геноцидом“

Поделите:

Време је да се злочини у НДХ назову правим именом, геноцидом, изјавио је бивши логораш и председник Удружења логораша и потомака “Јасеновац“ Славко Милановић.

Он је додао да је време да скупштина Србије на ред стави декларацију о геноциду над Србима, Јеврејима и Ромима како би жртве добиле поштовање и саосећање које је до сада изостало.

Он је на комеморацији на стратишту у Јајинцима рекао да Србија има историју „богату“ ратом и да је стекла статус страдалог народа.

Милановић је навео да је Београд током рата имао највећи број логора, као и да је у Јајинцима највише жртава стрељано.

Злочинци нису правили разлику између младих и старих, болесних и тек рођених, наводи Милановић и додаје да су се тркали у својим зверствима.

„Данас о томе говоримо да се не понови“, рекао је Милановић и додао да су Усташе биле међу нацистима познате по својој бруталности наводећи као пример једини дечији логор у Сиску.

„Зато ми данас гласно говоримо, иако би само ћутали или вриштали од бола. Морамо учинити све да нацизам остане у прошлости, зато се морамо сећати сваке жртве, да се не понови“, рекао је Милановић.

Он је истакао да су се Срби у Другом светском рату супроставили фашизму, али да та борба никада не сме престати како се свет поново не би довео на руб пропасти.

Поделите:

1 COMMENT

  1. Hm,hmm…Petra Maljevica i ostalu bandu,pokupiti i turiti u Gvantanamo, da ne propagiraju,fasizam i monarhizam po americi !!! Da se ne ponovi fasizam,.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here