Beogradski Rimski vodovod i Beogradska šuma

Podelite:

Akvadukt blizu Beogradske šume (tur. Belgrad Ormanı), rad italijanskog slikara nemačkog porekla Luiđija Majera (Luigi Mayer, 1755 – 1803)

Rimski vodovod je jedna od najčudnijih građevina u istoriji Beograda, koji je u vreme četvrte Flavijeve legije napravljen kako bi sproveo vodu od Mokroluških izvora do današnjeg Kalemegdana, odnosno ondašnjeg Kastruma, rimskog vojnog utvrđenja. Kada su Turci prvi put oteli Beograd od hrišćana 1521. godine, zatekli su vodovod kako besprekorno radi. Kako su u Istanbulu imali Konstantinov vodovod, građen na istim, rimskim odnosno vizantijskim principima, odveli su veći broj beograđana u Istanbul i tamo ih nastanili u deo grada koji se zvao Beograd mahala, a zadatak im je bio da brinu o tamošnjem vodovodu. I danas je jedno od najlepših izletišta Istanbula Beogradska šuma (Belgrad ormani), nazvana upravo po našim precima, starim Beograđanima koji su nasilno naseljeni u taj grad.

Priča o Beogradskoj šumi i svojim imenom nas vraća u daleku 1521. godinu. U vreme pošto je pao do tad neosvoji beli grad – Beograd. Osvajač, niko drugi do mlađani Sulejman II Zakonodavac. Imao je tad 26 godina i bio je ponosan na svoj prvi pohod. Beograd je pao 28. avgusta 1521.

Beograd tada nije bio srpski, ali su ga Srbi branili. Prema spisima koji ukazuju da je tamo bilo Srba stoji i jedan koji tvrdi da je iseljavanje Srba i Beograda počelo po osvajanju, negde oko 10. septembra. Prema dozvoli sultana, oni su sa sobom poneli i svoje svetinje: mošti Svete Petke, ikonu Bogorodice i mošti carice Teofane. Navodno, broj raseljenih Srba nije bio mali. Tadašnji patrijarh je te svetinje otkupio od njih, pošto je sultan zapretio da će ih uništiti.

Legenda koja se prepričava u Turskoj i nije baš legenda, jer ima svoje istorijske izvore da je Sulejman doveo Srbe u Istanbul da bi mu održavali vizantijski vodovod koji je grad snabdevao pijaćom vodom iz Beogradske šume koja se u to vreme nije tako zvala. To je učinio, jer je u Beogradu video sličan sistem koji je radio bez greške.

Izvori kažu da su Srbi iz Beograda dovedeni kao roblje kod Sulejmana Veličanstvenog imali brojne beneficije. Sem održavanja vodovoda, bavili su se i izgradnjom.

Srbi su naselili šumu. I šuma je dobila novo ime – Beogradska šuma ili “Belgrad Ormani” . U tom delu šume je bio zabranjen lov, kao i seča drveća, a ako bi se neko oglušio o zabranu platio bi glavom. Srbi su bili čuvari devet istanbulskih izvora pijaće vode u delu grada nazvanom Beligrad.

Srbi su tu živeli sve do kraja 19. veka i pojave kuge. Zbog opake bolesti, bili su prisiljeni da se presele, jer je voda bila leglo zaraze. To je kraj beogradskih naseobina u Istanbulu.

Akvadukt koji su Srbi iz Beogradske šume održavali i dan danas postoji. Kao i šest hektara šume. Od 1956. godine je preuređena i otvorena za posete građana radi piknika i odmora u prirodi.

Priredio: Rasen

Podelite:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here