Церска битка: Изненадна српска победа која је задивила свет

Поделите:

Оружјем се већ увелико звецкало на Западном фронту, а бомбе су одавно замениле преговоре у августу 1914. Ипак, нико није очекивао да ће Србија – стиснута између непријатеља, ослабљена од Балканских ратова и изолована од савезника бити та која ће задати страшан ударац двојној монархији и извојевати прву савезничку победу у Великом рату. Ипак, управо то се догодило на Церу 1914. године.
Било је то крваво лето у Србији. Рат се осећао у ваздуху још од Видовдана и трагичних догађаја у Сарајеву, али је тек месец дана касније, 28. јула, постало јасно да се битка не може избећи.

Ипак, чак ни тада нико није могао да сања о димензијама које ће овај сукоб попримити – До краја лета у рату се нашло преко две трећине Европе, а више од 70 милиона људи је било под оружјем. До 1918. страдало је више од 15 милиона људи, а највеће губитке имала је управо Србија – држава где је све и почело…

На почетку напада, Аустроугарска је жестоко бомбардовала Србију. Са друге стране, Срби су знали да је немогуће да бранити целу аустроугарску границу, дугу преко 550 километара. Због тога је војвода Путник наредио да се српска војска повуче на територију коју је добро познавала и могла да брани – Шумадију. Јаки одреди су постављени у Ваљеву и Ужицу, а извиднице су постављене на сваку важну тачку дуж границе. Београд, Смедерево и Велико Градиште су јако бомбардовани и бројни покушаји аустроугарске војске да пређу Дунав су пропали, уз велике губитке.

Ипак, сви су са зебњом гледали ка Босни, преко Дрине… Највећи део непријатељске војске био је стациониран тамо.

101 година од битке на Церу

Аустроугарски војници су 12. августа ушли у Лозницу. Ту и у селу Лешница, 13. аустроугарски армијски корпус је прешао Дрину, а истог дана 4. аустроугарски армијски корпус је прешао Саву северно од Шапца. До 13. августа, на фронту дугом 160 км, Аустроугари су прешли реке и окупирале Ваљево.

Војвода Радомир Путник је 15. августа наредио контранапад.
План напада Аустроугарске на Србију

Остало је забележено да су, да бране Цер, почели да пристижу добровољци из свих крајева Србије. На регрутацију су долазили са вилама и секирама, али и са мотивом јачим од било које бомбе – одбранити Србију од Аустроугарске.

У ноћи између 15. и 16. августа, пре тачно 101 године, по страшном пљуску и у потпуном мраку делови српске Комбиноване дивизије су наишле на извидницу аустроугарске војске на падинама Цера и тако је започела битка.

Борбе које су уследиле прерасле су у битку за контролу неколико градића и села у околини планине, као и за контролу Шапца. Морал аустроугарских трупа је 19. августа опао и хиљаде војника су се повукли у Аустроугарску.

Све се потом одиграло као у сну. Срби су кренули да прогоне Аустроугаре дуж целог фронта. До 20. августа, аустроугарске снаге су још увек бежале ка Дрини, а Срби су наставили да их гоне. Цела 5. армија је била принуђена да се повуче у Босну, а многи аустроугарски војници су се удавили у Дрини, бежећи у паници.

Следећи циљ био је ослободити Шабац. Жестоки окршаји су се десили 21. и 22. августа, током којих су се српске снаге успеле да се пробију до западне стране града. До 23. августа су опколили Шабац и увече дотерали тешку артиљерију. Следећег дана српски војници су ушли у град само да би открили да су га Аустроугари напустили претходно вече.

Битка на Церу, прва победа савезника у Првом светском рату, овим је званично завршена.

Висока цена победе

О храбрости, снази и цени коју је платила мала војска која је, бар на тренутак на колена бацила моћу империју и постидела савезнике који на њу нису ни рачунали, француски новинар Хенри Барби је записао: „Простор између Цера и реке Јадар где се је силна битка догодила није био ништа друго до масовна гробница и распаднуто месо… Из сенке шуме се ширио смрад тако гадан да је прилаз врху Цера био немогућ. Број лешева је био тако велики да је Друга армија због недостата времена била приморана да прекине њихов покоп.“

Дневно

Поделите:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here