КАКВИ СУ СРБИ БИЛИ ВОЈНИЦИ: Писмо војника породици убијеног Аустријанца

Поделите:

Некада давно, када је свет бивао обојен крвљу, када се водио Велики рат, упркос силном непријатељству – знало се да су са обе стране ратовала господа. Некада давно, када су преко Аде Циганлије летели меци и бомбе, Срби су учинили нешто што Аустријанци и данас памте, одајући почаст нејакој али господској српској војсци.

Те давне 1914. године водила се борба за Аду Циганлију. Била је то борба која је одбранила Београд. Поручник Петар Куновчић командовао је четом која је имала задатак да обрани Аду, али нико од њих није ни помишљао да ће једно писмо преокренути битку и учинити да се освајачи повуку.

Наиме, током битке аустријски потпуковник Аугуст Шмит примио је писмо. Српски војници мислили су да је то депеша којом се наређује напад и зато је каплар Милутин Јанковић добацио бомбу која је пала тик испред Шмита – усмртивши и њега и још двојицу непријатељских војника.

После страховите битке, српски војници сахранили су жртве – официре обе стране, уз војне почасти. Тада су у џепу потпуковника Шмита пронашли писмо за које су мислили да је наредба за напад. Било је то неотворено писмо његове ћерке из Беча.

Преживели српски официри, на челу са мајором Светомиром Ђукићем, написали су писмо младој Аустријанки. По сећању поручника Куновчића, ово су биле записане речи:

Поштована госпођице, са тешким срцем и болом у души, иако смо непријатељи, принуђени смо да Вам први јавимо тешку вест да је Ваш неумрли тата, херој официр и командант 32. аустријског пука, данас херојски пао на челу свога пука, бранећи свога цара, своју земљу и своју заставу, а у тешкој борби на српском земљишту у Ади Циганлији.

Иако сте изгубили оца, имате њим да се поносите, јер је херојски и достојно једног витеза-хероја, па на пољу части, бранећи своју отаџбину. (…) У исто време Вас извештавамо да смо данашњом упутницом послали Вам 4.000 круна, који смо новац нашли у џепу Вашег покојног оца са писмом и молимо Вас да нас о пријему овог новца известите, јер нам је много стало до тога да примите и новац и писмо.

Вашег оца достојно смо сахранили са свим почастима, обележавајући његов гроб једном примерном крстачом, тако да кад се сврше ратне операције и заведе мир, Ви можете са Вашом поштованом породицом доћи у Србију и наћи тело Вашег тате пристојно сахрањено и гроб очуван. (…)

Примите наше најискреније витешко саучешће, да Вама и осталима Вашима Бог подари дуг и срећан живот.

Почетком 1915. године стигао је одговор госпођице Шмит:

Поштована господо, Ваше писмо примила сам са највећом захвалношћу, иако је за мене било посве кобно, без обзира на Вашу утеху. Заиста, оваква пажња достојна је само српских хероја официра и ја сам Вам за то вечно захвална. Исто тако, и новац сам такође примила на чему Вам такође хвала.

У овим тешким моментима за целу нашу породицу, Ваше писмо је заиста окрепљавајуће, утолико пре и више што је наш тата заиста завршио свој живот на бранику своје отаџбине, достојно сваког дивљења. (…)

Ја сам већ са многим мојим другарицама, уплаканих очију, давала Ваше писмо да га прочитају и оне су заједно са мном плакале и дивиле се пажњи српских официра хероја.

После овог писма нарочито ценимо подвиге малене србијанске војске, која је достојна сваког дивљења (…)

Искрено.рс

Поделите:

25 COMMENTS

 1. Sta bi Lune dao da cak moze i da izmisli ova neki dogadjaj za njegovu partizansku i sovjetsku bagru. Ovo samo mogu Kraljevski, nacionalisticki i pro-zapadni vojnici.

 2. Ustase su uzrok pesme na Kordunu grob do groba a Tito ih je posle unapredjivao u prtizanske oficire kad ste okupirali Srbiju od bezecih Nemaca. More Lune jebo bi ti oca i mater kad bi te ja nasao djubre izdajnicko komunisticko.

 3. Ovaj „slučaj“ jeste impresivan i veoma gospodski „gest“ sa strane srbskih oficira! Srbska vojska u Velikom ratu pokazala zadivljujuće vojničke vrline, ali (ono „ali“ jebe naše kokoške a nije jež) kralj Aleksandar Karađorđević nije bio niti pravi sin naroda srbskoga niti dostojan kralj Srbije i srbske vojske! Kralj Aleksandar Karađorđević bio je VELEIZDAJNIK srbskog naroda, i to mora glasno da se kaže! Od tuda kasnije dezorijentacija i podvojenost srbskog naroda u 2.ww na „četnike“ i partizane („komuniste“) koje (kako se čini) traje još uvek i na ovom portalu!

  • Hm,hmm…zato,sto cetnici,ne postuju konvenciju,koja regulise “ status i ponasanje“, porazenih snaga,i ne pisu majci Ratka Mladica,nego Praljka i Juke Prazine.

 4. Ovo nema veze sa cetnicima nego sa postovanjem Ustava jednenistorijski uspesne zemlje nasuprot banditskom pokretu proisteklom iz Rusije koji je bio alav vlasti u srbiji. Taj nelegalni pokret je samo zla cinio i indirektno proizveo ovaj sajt i njegove jurisnike koji mogu da pisu sta hoce dok mene zabranjaju gde stignu. Serem vam se u zlikovacku rabotu a uskoro cete biti porazeni, jer pravda u srbiju dolazi a trebala je tamo doci sa Zapda 1944 umesto ruske kuge.

 5. Laganje se ne iskljucujebi psovanje moga Kralja se ne iskljucuje. Vi koji placete o dvostrukim arsinima u svetu bla bla, u stvari ih furatenu vasoj zemlji samo tako.

  • Hm,hmm..inserti,dokazivanje o radu “ tvoga“ kralja, nemoze se smatrati pcovanjem i laganjem,osim tebe,na portalu,ruznog recnika nema, osim,bate nimbusa,u manjem obimu,beznadja,kada ga,kao i tebe pogodi istina.

 6. Zato ti Lune na svaki komentar moras da imas odgovor jer ti nisi u beznadju. More mamu li vam jebrm vasu boljsevicko zelotsku. Otvoricemo dosijea uskoro pa cemo se dosetiti tunguski govno jedno licko.

 7. Hm,hmmm…ja,licno,nemam nista protiv,otvaranja dosijea,o pracenim,licima,subverzivnim,i spijunskim delovanjima,naravno,bas taj period od 1945,da,pisem sta je radila bagra,koja,od devedesetih,poguno deluje,spijunira

 8. Ево шта говори немачки Цар Виљхем о србским војницима:
  https://www.poreklo.rs/2012/11/10/car-vilhelm-ii-srbi-su-sjajni-vojnici/
  “10.11.2012. – МИСАО ДАНА. Јунаци! Шаљем вас у рат против једног
  малог, али веома храброг народа. То су Срби, који су за време три недавна
  и врло тешка окршаја са Турском, Бугарском и Аустро – Угарском пружили
  свету доказа о најубедљивијим врлинама и сјајним војничким способностима,
  и који …“
  Поселе пробоја Солунског фронта и бежаније Бугара и Немаца,
  “Цар Вилхелм је, огорчен, послао телеграм бугарском цару: „62.000 српских
  војника одлучило је рат. Срамота!“

  Драган Славнић

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here