Креће се лађа…не ФРАНЦУСКА, него ИТАЛИЈАНСКА

Поделите:

Иако смо учили у школи и певали песме о „лађи француској“ која је пребацивала наше претке на Крф, лађа је заправо у највећој мери била италијанска. Или боље речено, било је и француских и британских лађа, али убедљиво највећи број лађа су биле италијанске и италијанске лађе су превезле највећи број српских војника. Бројке то доказују. Српску восјку и избеглице превозило је:
-6 великих италијанских прекоокеанских бродова,
-2 помоћне француске крстарице,
-6 бродова-болница (5 италијанских, 1 француски),
-2 мала италијанска брода-амбуланте,
-34 средња и мала пароброда и помоћна пловила (15 италијанских, 15 француских, 4 енглеска).
То је укупно: 28 италијанских (убедљиво највећег капацитета), 17 француских и 5 енглеских бродова. Од 12. децембра 1915. до 22. фебруара 1916. превезено је више од 300.000 људи, српских војника и избеглица, укључујући и 22.928 ратних заробљеника, махом Аустроугара, које је заробила Српска војска.
Ако се рачуна ангажовано људство, бројке су поново убедљиве у корист Италијана. Италијанске санитетске екипе су биле далеко најбројније, а њихова морнарица је заустављала јаке покушаје продора Аустроугарих бродова на Јадрану, не попустивши све док се и последњи Србин није укрцао на брод за Крф. Такође су све време рата штитили и морске прилазе Крфу. У тим борбама Италијани су имали значајне губитке.

Извор: Историја Срба, ФБ налог

Поделите:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here