Marko Kraljević je bio određen da nasledi Nemanjiće!

Podelite:

Najstariji sin Kralja Vukašina (1365-1371), Marko Mrnjavčević, poznatiji kao Kraljević Marko, bio je predviđen da nasledi srpskog cara Stefana Uroša V Nejakog (1355–1371). Nakon smrti kralja Vukašina 1371. u Maričkoj bici, njegov sin Marko Mrnjavčević postaje „mladi kralj“, što je u srpskom srednjovekovnom vladarskom poretku značilo da Marko postaje suvladar cara Uroša Nejakog i da ga nasleđuje u slučaju da Uroš ne dobije svoje potomstvo. Car Uroš Nejaki umire 4. decembra 1371. godine bez potomstva u braku sa Anom, ćerkom vlaškog vojvode Aleksandra Besaraba, što ostavlja Marka Mrnjavčevića sa titulom „mladi kralj“. Ta titula predstavlja je u suštini titulu prestolonaslednika i tako je na pr. Dušan bio „mladi kralj“ u odnosu na svog oca Stefana Dečanskog ili Uroš u odnosu na Dušana itd. Pošto car Uroš tokom svoje vladavine nije uspevao da dobije potomstvo, nije tajna da je kralj Vukašin još za svog života nameravao da dinastiju Nemanjića zameni dinastijom Mrnjavčevića. Iz istorijskih izvora vidimo da je u tokom poslednjih godina vlasti Uroša Nejakog u Srbiji provejavala misao da će Marko Kraljević sesti na tron srpskih careva. Danas se zna da je Marko svoju titulu dobio sasvim legalno od cara Uroša i da je na taj način pripremana smena dinastija. Tako je Marko bio legitimno označen za naslednika srpske carske krune.
Kako znamo da je Marko Kraljević postao „mladi kralj“? Naime, 1964. godine u prizrenskoj crkvi Svete Nedelje otkriven je kameni natpis na kom piše da je tu crkvu u carskom Prizrenu podigao „mladi kralj“ Marko između 1370-1371 godine i da je ona bila završena neposredno pred smrt cara Uroša Nejakog u decembru 1371. godine.

Na ovoj fresci na južnom zidu Crkve Svetog Dimitrija u Markovom manastiru kod Skoplja vidimo da je „mladi kralj“ Marko Mrnjavčević predstavljen na crvenoj podlozi, što predstavlja srpsko vladarsko obeležje.

Izvor: FB stranica Istorija Srba

Podelite:

3 COMMENTS

 1. Uroš je pokušao da obnovi Dušanovo carstvo jer se klan Mrnjačevića najviše infiltrirao u državne poslove..
  imali su dobre veze sa Grcima,Vlasima,Ugarima pa su imali sve uslove za ujedinjenje Balkanski naroda..Marko je trebalo da bude institucija ujedinjenja,veliki kralj ujedinitelj ali su Hrebeljanovići radili da uruše tykav vid Unije balkanski naroda.

 2. dakle u to vreme pred dolazak Osmanlijske verske imperije na Balkan postojale su 2 političke opcije..
  1.)politika Mrnjavčevića koja se zalagala za Uniju Balkanski naroda i pristupanje fondovima Vaseljenske patrijaršije..
  2.)politika Hrebeljanovića koja se odlučno protivila bilo kakvom vidu nadnacionalne države tipa obnove Dušanove multinacionalne Unije ili bilo kakvog vida Balkanije,Hristoslavije ili nekom drugog vida verske imperije.

 3. ako je mislio da obnovi Balkaniju morao je odlučno da se obračuna sa Hrebeljanovićima….
  naravno to bi podrazumevalo da likvidira političku opoziciju i pre dolazka turaka formira svoje institucije vlasti….
  ali njegova neodlučnost,inercija,stalna opstrukcija u susednim zemljama,letargija i euforija izazvana aristokratskim društvenim položajem načinili su od njega jednim od najveći gubitnika složene političke scene srednjevekovne Srbije.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here