Мистериозна љубав Гаврила Принципа: Непозната дама му поклонила своју слику с посветом!

Поделите:

Непозната дама револуционару који је преокренуо ток историје поклонила своју слику с посветом „Љуби те твоја Марија“

О приватном животу Гаврила Принципа, члана организације Млада Босна и једног од највећих револуционара на свету, мало се зна. Можда најмистериознија ствар која је остала у поседу његове породице је интригантна фотографија младе девојке која је Гаврилу посветила нежне речи: „Љуби те твоја Марија“.

Стара фотографија на којој се види млада жена у белој хаљини како са осмехом на лицу стоји у дворишту већ деценијама интригира и Гаврилове потомке, који ни сами не знају ко је ова тајанствена дама и у каквим је односима била с Гаврилом.

– Зна се да је фотографија припадала Гаврилу и очигледно је да му је ту слику поклонила дотична Марија. Међутим, ко је она, то никад нисмо успели да сазнамо. Не знамо да ли му је била пријатељица, девојка, љубав или симпатија – каже за Курир Бранислав Принцип, унук Гавриловог рођеног брата Николе.

Ову фотографију, као и неколицину других он пажљиво чува у свом дому у Панчеву, у знак сећања на претка који је променио ток историје. Наиме, Гаврило Принцип је 28. јуна 1914. у Сарајеву извршио атентат на аустроугарског престолонаследника Франца Фердинанда.

Међутим, мало је познато да је Гаврило Принцип, који је, побунивши се против аустроугарског апсолутизма у овоме имао великог утицаја, био и осећајан уметник.

– Гаврило је написао и бројне песме, али оне, нажалост, нису сачуване. Остали су само чувени стихови записани у тамници у Терезину „Наше ће сене ходати по Бечу, лутати по двору, плашити господу…“ – објашњава Бранислав, који каже да ће за њега Гаврило увек бити херој који је веровао у слободу и правду.

А слика младе Марије, чија је судбина непозната, а која је можда играла важну улогу у Гавриловом животу, заувек ће бити цењена успомена на његовог претка.

Побожна породица
СЛАВЕ ЂУРЂЕВДАН

Бранислав Принцип, као и велики број Срба, слави Ђурђевдан. Ову славу славио је и Гаврило.
– Гаврилов отац Петар био је врло побожан и веома се поштовала слава – прича Бранислав, који каже да је овај дан важан за породицу и због тога јер је дан раније 1941. убијен Гаврилов млађи брат Никола који је кренуо код најстаријег брата Јове у Сарајево на славу кад су га убиле усташе – прича Бранислав.

Чињенице
О ГАВРИЛУ ПРИНЦИПУ

Рођен је у месту Обљај, у БиХ, 25. јула 1894, а умро је у чешком затвору Терезину 28. априла 1918.

Школовао се 1914. у Београду, а пре тога у Сарајеву и Тузли

Идеја за атентат родила се у марту 1914, кад је објављено да Франц Фердинанд долази у Сарајево да присуствује војној вежби аустроугарске војске

Аустроугарске власти су искористиле убиство да упуте ултиматум Србији 23. јула 1914. са захтевом да њихова полиција у Србији обавља истраге, хапси…

Српске власти су пристале на све тачке ултиматума, осим на упућивање аустроугарских истражних органа унутар територије Краљевине Србије

Ово су власти Аустроугарске искористиле да 28. јула 1914. године објаве Србији рат, који је убрзо прерастао у Први светски рат

У време кад се догодио атентат, Гаврило Принцип је био малолетан и није могао бити осуђен на смртну казну, те је осуђен на 20 година затвора

У затвору Терезин био је мучен и умро је од туберкулозе.

Курир

Поделите:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here