Staljinov doprinos stvaranju crnogorske nacije!

Podelite:

U svojoj knjizi „Peta kolona antisrpske koalicije“, Batrić Jovanović je svojevremeno objavio dokumente Kominterne i KPJ koji ubjedljivo svjedoče da je Staljin inicijator stvaranja crnogorske nacije, odnosno da je uporno radio na rasrbljavanju Crnogoraca

Batrić Jovanović (1922-2011) poznati crnogorski političar, ali i nosilac Partizanske spomenice 1941, objavio je svojevremeno veoma polemičnu knjigu „Crnogorci o sebi“. U njoj je zabilježio svjedočenja predaka današnjih Crnogoraca o njihovoj iskonskoj pripadnosti srpskom narodu, kao i vjekovnoj borbi za oslobođenje i ujedinjenje cijelog srpstva. Još jedna Jovanovićeva knjiga, „Peta kolona antisrpske koalicije“, argumentovano se obračunavala sa onima o kojima naslov govori sve najbolje.

Osim ogorčenja na svoje sunarodnike koji su „prodali vjeru za večeru“, Jovanovića je na pisanje druge knjige podstakla malo poznata studija dr Branislava Gligorijevića „Kominterna, jugoslovensko i srpsko pitanje“, koja sadrži dokaze o genezi jednog od najstrašnijih zala koja su zadesila srpki narod u 20. vijeku, a to je rasrbljavanje Crne Gore i Crnogoraca. Dr Gligorijević je, naime, u ovoj studiji, zasnovanoj na dokumentima Komunističke internacionale (Kominterne) i njene sekcije – KPJ, argumentovano utvrdio kad je, kako i zašto Staljin izmislio crnogorsku naciju, odnosno dao signal za rasrbljavanje Crnogoraca.

Najkraća skica tog zločinačkog scenarija, izgleda ovako. U Srbiji je našao svoj novi dom veliki dio srpski ruskih bjelogardejaca, poraženih u Oktobarskoj revoluciji. Među njima je bilo i na desetine generala ruske carske armije, kao i drugih veoma obrazovanih Rusa. To je za bolesni mozak novopečenog samodršca ogromne Rusije – čvršće zasjelog na tron ruskog imperatora od bilo koga prije njega, proizvelo užasan košmar. Naročito ga je pogodilo što su ruski emigranti na svojim skupovima „izvikivali“ kralja Aleksandra za ruskog cara, pošto su boljševici pobili cijelu rusku carsku porodicu.

Slijedio je nalog rukovodstvu Kominterne za pripremu i sprovođenje evropske (svjetske) socijalističke revolucije i kampanju za razabijanje Jugoslavije, odnosno slabljenje srpskog naroda. Tada je krenula lavina antijugoslovenskih i antisrpskih rezolucija Kominterne i KPJ.

Novembra 1924 godine, po nalogu Staljina, poput groma iz vedra neba, CK KPJ lansira nečuvenu laž: da Crnogorci ne samo što nijesu Srbi, već da ih Srbi „nacionalno ugnjetavaju“. U to vrijeme nije bilo nijednog Crnogorca koji bi smatrao da postoji posebna crnogorska nacija. Čak ni jedan član ili simpatizer Crnogorske federalističke stranke, nastale od zelenaša, pobornika samostalne Kraljevine Crne Gore, 1918. godine, nije smatrao da postoji crnogorska nacija.

U rezoluciji 3. Kongresa KPJ održanom u Beču 1926. godine, kaže se: „Da bi KPJ povratila svoj uticaj u Crnoj Gori, treba popularisati sadašnji ispravan stav Partije o crnogorskom nacionalnom pitanju.“

A onda slijedi Četvrti kongres KPJ u Drezdenu, oktobra 1928 godine, koji donosi Rezoluciju o privrednom i političkom položaju Jugoslavije i o zadacima KPJ, u kojoj se, između ostalog, kaže: „…konkretizovanje ove naše parole (samoopredeljenje do otcjepljenja) znači najpotpunije pomaganje sviju akcija masa koje vode k obrazovanju nezavisne Hrvatske… Partija će najpotpunije pomagati sve akcije masa koje vode k obrazovanju nezavisne Crne Gore… Partija poziva radničku klasu da svestrano pomaže borbu za nezavisnu i ujedinjenu Makeodniju, kao i borbu raskomadanog i ugnjetenog albasnkog naroda za nezavisnu i ujedinjenu Albaniju… Priznajući mađarskoj nacionalnoj manjini u Sjevernoj Vojvodini pravo na otcjepljenje… i ističući parolu nezavisne Slovenije…“ (izvor: „Istorijski arhiv KPJ“, tom drugi, strane 162-163).

Jovanović zaključuje da je krešendo te kampanje bio novembra 1942. na plenumu CK KPJ, kome je prethodilo višemjesečno tajno vršljanje u KPJ Staljinovog emisara „Stanislava“. U rezoluciji tog plenuma, koju je Staljin redigovao, a naturio „Stanilava“, uz ostalo piše da će „KPJ pomagati pokrete ugnjetenih nacija u cilju formiranja nezavisnih država – Hrvatske, Slovenije, Makedonije i Crne Gore, i radi oslobođenja Albanaca, to jest radi pripojenja Kosova i Metohije – Albaniji“. Ta rezolucija predstavlja oktroisanje „crnogorske nacije“ i početak zločinačke kampanje rasrbljivanja Crne Gore i Crnogoraca.

Umjesto zaključka, Joanović kaže: „U toku minulih vjekova, vršeno je odnorođavanje Srba – turčenjem, albanizovanjem, mađarizovanjem, hrvatizovanjem, a u 20. vijeku i makedonizovanjem. Rasrbljivanje Crnogoraca u 20. vijeku jeste, u svojoj suštini, najpodliji čin u cijeloj lepezi raznorodnih vidova asimiliacije Srba, jer se radi o odnorođavanju onog dijela srpskog naroda, koji su učeni Evropljani smatrali za najsrpskiji. Zato se mora učiniti sve da se zaustavi ovaj sramni proces.“

 

Branka Čuljić

 

Sedmica

 

Podelite:

10 COMMENTS

  1. Čini mi se da je ovo samo još jedan (novi) pokušaj da se (koliko – toliko) „rehabilituje“, odnosno, „spinuje“ istina i skine odgovornosrt sa glavnog uzročnika svih zala koja su zadesila Srbe u XX veku, a to zlo je bio kralj Aleksandar Karađorđević! Gde je taj (kako se zove?) Staljin bio kada je bolesni megaloman, idiot „stvarao“ SHS (odnosno kasnije Jugoslaviju)! Možda

    • (svakako da jeste) Kominterna je samo „pomogla“ ali „klip“ je već bio u „točkovima“ države koja se zvala „Jugoslavija“ koju je „stvorio“ jedan bolestan „regent“ – kralj Aleksandar Karađorđević!

  2. Hm,hmmm…rarbljavanje,nije moguce,bez saucesnika,odnosno,svako,kome je “ dragi sused“, poput nekog Petra maljevica,“ loko arijevca“, imacdaodhebevsrpstvo i srbstvo,,,par, milionaxSrba, drustvo INAT,svedoci,da ih,nijecStaljinmi Tita,rasrbio…nego,losacdrzava,vlast,siledzijstvo vlasti i oligarha…na zalost “ uz bozju. Pomoc „… ako ga ima !!!?

  3. majmunsko tipkanje i lose spelovanje reci ne moze da prekrije tvoje slavljenje izdajstva Lune. Picka ti materina, majmun bi bolje tipkao….a Vidovdan i svi vi (a svi znamo da si Lune ti iza svih ovih kretenskih nikova) necete postojati za cirka 6 meseci jer ste prodali zemlju Rusima, i od njihovih para pravite prostacku proapagandu. Ja sam Lune dokazao da si ti slavio okupatora i da su tvoji komunisti ubili 3x vise srpskih popova od ustasa (umesto kojih ste stavili sve do jednog Udbine agente). Dzukele jedne…za pljuvanje slavne srpske Kraljevske istorije cemo se jos cuti..Izdajnik koji je prodao zemlju ruskoj kugi jer ti je Bora Mikelic karao kevu.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here