Стиде ли се Срби због овога што су урадили Момчилу? Овако је прошао најмлађи српски херој који је ослободио Србију!

Поделите:

Са само девет година, Момчило Гаврић је добио чин каплара. Две године касније, на Кајмакчалану, војвода Живојин Мишић је био шокиран када је видео униформисаног 11-годишњег дечака, али када му је објашњено како је дечак доспео ту где је, војвода га је унапредио у поднаредника.

Није ништа чудно да Срби заборављају оне који су им се нашли у неком тренутку када им је то било потребно. Напротив, то је постала симптоматична појава, и иде са мотом: “Док ми требаш супер си, а после није битно шта се дешава са тобом, важно је да је мени добро”. Поменута крилатица може се применити и на најмлађег подофицира у свету из Првог светског рата, Момчила Гаврића. Он је све учинио за Србију, али за живота није дочекао да се по њему назове нека школа, касарна или нека друга институција.

Ево због чега је Гаврић заслужио да га Срби не забораве, и да се његово име уреже у памћење.

Рођен је 1. маја 1906. године у Трбушници код Лознице, као осмо дете Алимпија и Јелена Гаврић. Када је почео Први светски рат имао је само осам година. Августа 1914. године, остао је сам, наиме, аустроугарски војници из Хрватске домобранске 42. дивизије (позната и као „Вражја дивизија“) убили су му оца, мајку, сестре, браће и бабу, а кућу запалили.
Гаврић је преживео случајно или судбина је тако одредила. У тренутку масакра његове породице, он је био код стрица, отац га је послао да нађе запрегу. С обзиром да је остао без дома и породице, пошао је у Гучево да тражи српску војску.

Потрагу је успешно завршио, прихватили су га у Шестом асртиљеријском пуку Дринске дивизије, под командом мајора Стевана Туцовић, брата Димитрија Туцовића. Гаврић им је одмах испричао шта му се догодило, а када су то срспки војници чули, истог трена су пошли да га освете. Мајор Туцовић је наредио војницима да сваког дана дају Гаврићу да опали три пута из топа да би на тај начин осветио своју породицу.
Са само девет година. Гаврић је добио чин каплара. Две године касније, на Кајмакчалану, војвода Живојин Мишић је био шокиран када је видео униформисаног 11-годишњег дечака. Након што му је Туцовић објаснио ситуацију, и упознао га са чињеницом да је Момчило са њима још од Церске битке, војвода га је унапредио у чин поднаредника, и објаву послао свим јединицама наше војске.

Као прави војник учествовао је у пробоју Солунског фронта, био је носилац Албанске споменице, Споменице Првог светског рата и Ордена заслуга за народ. Лејди Пеџет га је звала “српски витез”, Грци су му поставили златну плочу на Крфу, француски председник Митеран му је 1985. године доделио орден, а генерал Лепардије ламентирајући рекао: “Штета што нисте били француски војник, имали бисте споменик на Јелисејским пољима”. Данас има улицу у Београду, у насељу Степа Степановић.

Након рата, похађао је гимназију “Хенри Рајт” у Лондону, потом завршио графичарски занат и обуку за возача у Београду. Радио је у фабрици хартије “Вапа” у Београду. У Другом светском рату хапсили су га Немци, а после рата и партизани. Али му нису наудили. Умро је 1993. године.

Телеграф

Поделите:

2 COMMENTS

  1. Ne mogu Srbi da se stide jer puno toga neznaju i nije im dozvoljeno da nauče! Srbi bi trebali da se stide (jedino) zbog tog svog kralja koga su imali (kralja Aleksandara Karađorđeviće). Umesto da su ga ubili Srbi odmah pre stvaranja kraljevine SHS (Jugoslavije) „na vreme“, oni ga slavili kao „ujedinitelja“ i dozvolili Hrvatima da to urade! Posle toga sve je „palo u zaborav“!

    • Ako si znao onda sta ce da se desi kako to danas ne mozes da predvidis i ako mozes ti to spreci „na vreme“. Lako je biti general posle izgubljene bitke i pametovati. I Engleska se ujedinila i USA i Rusija i Nemacka se ujedinila pa su postale samo jace…valjda kralj nije bio tolika luda kolikog ga ti predstavljas valjda je imao cilj. Cilj mu jue bio sto veca i jaca zemlja da bi sprecio konstantne ratove. Sad sto smo mi na Balkanu puni qur*evitosti, nacionalizma, nacizma, narcisoizma, zlobe, pakosti, nemorala, egoizma,,,kako radimo tako nam se i vraca.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here