23. јануар 1989. године: Дан када је умро Салвадор Дали

Поделите:

Један од најзначајнијих уметника 20. века, каталонски и шпански надреалиста Салвадор Дали умро је на данашњи дан пре 29 година у родном месту Фигерасу, у кући-музеју, коју су изградили још за његова живота.

DALI: Bio je genije na granici ludilaДАЛИ: Био је геније на граници лудила

Био је велики мајстор надреализма, а његова уметничка дела показала су да је био и један од најкреативнијих сликара свог времена.

Овај славни сликар је читавог свог живота веровао у своју посебност. Једни су га сматрали генијем, док су други говорили о њему као поремећеном егоцентрику, чија дела немају никакву вредност.

Мада су га шпански ликовни критичари увек сматрали за надобудног и неталентованог шарлатана, популарност и продајна цена његових дела непрестано су расли. Данас, светски колекционари плаћају милионе долара како би у својој колекцији имали бар једну Далијеву слику.

Svetski kolekcionari plaćaju milione dolara kako bi u svojoj kolekciji imali bar jednu Dalijevu slikuСветски колекционари плаћају милионе долара како би у својој колекцији имали бар једну Далијеву слику

Оно што Далија издваја од осталих уметника и што га чини посебним, јесте његова необична личност. Био је геније на граници лудила. Његове карактерне особине, егоцентричност, депресивност и мазохизам, јасно се виде у његовим делима.

Осим што се бавио сликарством, сценографијом, дизајном, вајарством и филмом био је и писац. Написао је неколико веома важних и читаних дела. Једно од најважнијх је „Тајни живот Салвадора Далија“ (1942), а ту су и „Скривена лица“ и „Дневник Генија“.

Рођен је у малом каталонском месту у североисточној Шпанији Фигерасу 11. маја као Салвадор Фелипе Хасинто Дали.

Сликарство је студирао у Мадриду и Барселони, а студије није завршио. Још током студирања, са великом лакоћом је преузимао велики број различитих стилова и показивао необичну техничку спретност.

Дали је још у адолесценцији почео да се интересује за графику и илустрације, међутим из тог периода сачувано је мало дела. Тридесетих година прошлог века, као надреалиста, почиње активно да се бави илустрацијом књига, као што су „Фауст“ и „Живот је сан“.

После Галине смрти 1982. године, практично се повукао из јавног живота у своју вилу у Пуболу. У његовим позним двадесетим годинама два догађаја су проузроковала развој његовог зрелог стила: његово откриће дела Сигмунда Фројда о еротском значају подсвесних слика и придруживање париским надреалистима, групи ликовних уметника и писаца, који су желели да створе већу реалност која би произлазила из људске подсвести и уздигла се изнад његовог разума.

У периоду од десет година, током којих је одржавао константан контакт са надреалистима, Дали је претворио, као ниједан други надреалиста, апсурд и лудост у суштински део своје уметности, стварајући чак и термин који дефинише суштину његове „параноично-критичке“ уметности.

Међу многим уметницима који су ушли у свет надреализма он је постао један од најбољих представника тог покрета, тврдивши да је он сам био уметност и да је тако и живео.

Да би слике из подсвести могле да дођу до површине, Дали је сам у себи подстицао некаква халуциногена стања и тај процес је назвао параноично-критичка метода.Помоћу ове методе његово сликарство је изузетно брзо сазрело и од 1929. до 1937. године створио је она дела због којих је и данас светски најпознатији надреалиста.

У касним тридесетим, после путовања по Италији и ослањајући се на ренесансног мајстора Рафаела, Дали је у своја дела унео нешто више академског духа и био искључен из надреалистичког покрета, иако се сам читавог живота сматрао јединим правим надреалистом.

Почео је да ствара сцене за позоришта, ентеријере модних продавница и накит, посебно уметничко дело. Сам је постао сензација са својом бљештавом, егоцентричном и тајновитом личношћу, коју је заједно са својим начином живота показивао нарочито у САД, где је живео између 1940. и 1955. године.

Између 1950. и 1970. године насликао је више дела са религиозним садржајем, а још увек га је занимала еротска тематика, посвећена жени Гали и тескобним успоменама на детињство. Упркос техничкој перфектности, ова дела нису тако високо цењена као његова прва надреалистичка дела.

После Галине смрти 1982. године, практично се повукао из јавног живота у своју вилу у Пуболу.

Београдска публикa Изненађење за татула је неколико прилика да види дела чувеног уметника. Године 2009. у Сервантесу је била постављена изложба „Дали и магија илустрације“, 2010. године у Музеју 25. мај „Божанствени светови“, док је неколико његових слика било представљено на поставци „Четири мачора“ у Галерији Момент 2013. године.

Tанјуг

Поделите:

1 коментар

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here