Изложба „Екслибрис у Новом Саду“ и промоција књиге „Власници екслибриса у Србији“

Поделите:
Ове године Екслибрис друштво Војводине прославља двадесет година постојања. Тим поводом приредили смо Вам изузетну ретроспективну изложбу на којој можете видети екслибрисе не само новосадских знаменитих графичара (Мирослав Огорелица, Љубомир Вујаклија, Павел Чањи, Мујо Алагић, Соња Ардан, Александар Вученовић, Олгица Стефановић и други), већ и светски познатих графичара који су учествовали на међународним изложбама екслибриса које је Екслибрис друштво Војводине организовало протеклих година међу којима су Емилио Караско из Мексика, Кијо Ваду и Шота Нишио из Јапана, Сергеј Парфјонов из Русије, графичари из Кине, Украјине, Аргентине, Белгије, Норвешке…

Представљамо Вам и књигу „Власници екслибриса у Србији“ аутора Душана Салатића. У њој нас аутор зналачки упознаје са основним елементима који чине екслибрис, врстама екслибриса, стручно-научним подацима о пореклу и начину израде екслибриса, са посебним освртом на историју екслибриса код Срба. Документарну, аутентичну вредност ове књиге чини преко 250 илустрација – екслибриса.
Аутори поставке, ликовна уметница Олгица Стефановић и председник Екслибрис друштва Војводине Душан Салатић, истичу да је ова репрезентативна изложба прилика да наши суграђани по први пут на једном месту виде екслибрисе знаменитих личности и институција Новог Сада што им омогућује да из другог угла сагледају њихов однос према књизи, култури и уметности, доба у којем су живели, културолошке и и уметничке особености њихових екслибриса и уметника који су их обликовали и израђивали.

Са задовољством Вас очекујемо у петак, 15. децембра 2017. у 20 сати у Галерији „Трибина младих“, Културни центар Новог Сада, Католичка порта 5.

 

 

Екслибрис друштво Војводине

Поделите:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here