На данашњи дан 1977. преминуо је један од највећих уметника свих времена

Поделите:

На данашњи дан 1977. умро је енглески филмски глумац, сценариста, режисер и продуцент Чарли Чаплин, један од пионира кинематографије и највећих уметника у историји филма. Светску славу стекао у САД улогом сентименталног кловна-луталице у комедијама немог филма. Добитник „Оскара“ за животно дело 1972.

Сер Чарлс Спенсер Чаплин, познат као Чарли Чаплин или раније као Шарло Акробата, био је амерички филмски режисер,глумац, сценариста и продуцент британског порекла, један од највећих комичара свих времена.

Вешто је владао мимиком и слепстик комедијом. Његове комедије су мешавина водвиља, пантомиме, импровизације и циркуса.

Један је од пионира кинематографије и највећих синеаста свих времена. Необично је заслужан за ширење популарности филма и за његово признање у сферама традиционалне културе. Његов изворни хуманизам формиран у периоду тешке младости изражен је у лику доброћудне скитнице Чарлија чија је доброта према околини сразмерна њеним злим намерама. Учинио је да свима постане јасна снага филмског говора и његова моћ у афирмацији универзалних и трајних људских вредности.

Напустивши Сједињене Државе од 1952. је живео у Европи, углавном у Швајцарској. У том периоду је остварио мали број својих замисли. У Сједињене Државе се вратио 1972. године јер је награђен Оскаром за животно дело. Добитник је Оскара за најбољу музику за филм ”Светлости позорнице” из 1973. године, и два почасна Оскара. Његовим најпознатијим филмом се сматра Велики диктатор из 1940.

Амерички филмски институт га је ставио на десето место на листи 100 највећих глумаца двадесетог века. Чарли Чаплин је једно од најпрепознатљивијих лица у историји филма. Највећа је филмска звезда до краја двадесетих година двадесетог века.

Дневно.рс

Поделите:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here