Тајна живота и смрти заборављених „принцеза са Дедиња“

Поделите:

О Мири Мијатовић, чланици бенда ВИА Талас који је жарио и палио поп сценом у старој Југи, данас се мало шта зна. Она је била ћерка Цвијетина Мијатовића, председника после Тита, па се самим тим њен приватни живот од средине 80-их година, као и живот њене млађе сестре Маје, чувао у тајности. Исто важи и за смрт „заборављених принцеза са Дедиња“.
Ово је њихова прича…

Мирјана Мира Мијатовић је рођена у Љубљани 1961. године. Била је ћерка Цвијетина Мијатовића, учесника Народноослободилачке борбе, народног хероја Југославије и председника СФРЈ од 1980. до 1981. године и Сибине, позоришне глумице, која је трагично изгубила живот у саобраћајној несрећи 1970. године.

Након смрти Сибине, отац јој је се оженио српском позоришном, филмском и телевизијском глумицом Миром Ступицом.

Цвијетин је преселио породицу у вилу на Дедињу, убрзо након што је изабран за функцију председника СФРЈ, а ту и званично почиње њихова прича.

За сестре Мијатовић су многи говорили да су биле лепе, енергичне, насмејане, „фаталне“, дружељубиве, парти „манијаци“. Њихово друштво су чинили тадашњи актуелни градски уметници и деца из угледних породица – Милан Младеновић, Бојан Печар, Душан Герзић Гера, Мишко Плави, Слободан Цицмил, Горан Вејвода, Беби Дол, Маргита Стефановић, Петар Пеца Поповић, Борјана Булајић, сестре Удовички, Соња Савић, Kрле из Идола…

А, онда је те 1980. године почела да се рађа идеја о музичкој групи ВИА Талас коју су чинили Бојан Печар, Мира Мијатовић, а у једном делу и Мишко Плави и Душан Герзић.

У то време није било интернета, па су чланови бенда покушавали свим силама да пронађу свој звук који би био другачији од остатка београдске музичке сцене. Били су популарни у то доба, издали су три албума, а чак их је и Горан Бреговић открио и позвао у Сарајево да снимају плочу.

Песма која се и дан данас може чути по многим клубовима по Београду јесте „Сама“.

Али, убрзо након тога, 1983. године бенд се распао и свако је кренуо својим путем.

А онда је уследило оно најгоре…

Сестре Мијатовић преминуле су 1991. године и то у размаку од неколико месеци.

„Kада је била болесна, Мира је избегавала да се јавља јер ју је било срамота. Не смем да помислим како изгледа тај прелаз од девојке око које се врти цео свет до девојке које сви избегавају. Страшна је помисао да је увек морала да има одређену количину новца код себе да би купила дрогу. Мислим да ју је пре Маја навукла него обратно. Маја је била радозналија, дрчнија. Тај сегмент су криле од мене јер их је било срамота. Биле су лепо васпитане и било их је срамота да им видите слабост. Побегле су од нас да не бисмо видели како се урушавају. Kад је Мира умрла нико није знао. Сазнали смо касније, а много касније смо сазнали да је умрла и Маја. То је била државна брука. Да дозволиш да умру обе ћерке председника државе“, испричао је за једне дневне новине њихов пријатељ и музичар Миливоје Петровић – Мишко Плави.

Kаже, не сећа се од чега су умрле.

„Велика је туга да су такве две дивне особе једноставно нестале са лица земље, младе и лепе, баш у тренутку када су можда биле спремне да из себе избаце нешто добро и посебно“.

Многи верују да су се „принцезе од Дедиња“ предозирале, али наравно не постоје званични подаци.

Две године након смрти својих ћерки, преминуо је и Цвијетин Мијатовић, оставивши своју супругу Миру Ступицу.

 

 

 

 

Ноизз

Поделите:

1 COMMENT

  1. Kakvi državnici – takva i država, kakvi roditelji takva i deca! Jebo im pas mater i takvim „državnicima“ (i takvim „herojima“) pizda im materina!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here