Симбол серије „СРЕЋНИ ЉУДИ“: Обишли смо „ранч проклетих“ у Београду и тамо затекли чисту „егзотику“! (ФОТО)

Поделите:

Двадесет година од премијере „Срећних људи“ трошне кућице у којима су живели „ранчери“ изгледају у складу са називом из ове популарне серије.
Премијерно емитована средином деведесетих година, серија „Срећни људи“ један је од најпопуларнијих производа државне телевизије, земље која се у периоду емитовања суочила са огромним политичким, економским и друштвеним проблемима. Пажњу милиона гледалаца, привлачила је пре свега динамична фабула али и сјајна глумачка екипа која је учествовала у реализацији серије.

Током последњих двадесет година репризирана је небројено пута, а према неким истраживањима, свакодневно привлачи пажњу и до два милиона људи, упркос томе што се текст који изговарају актери зна напамет.
Неке од најчешће цитираних реплика изговорене су на „Ранчу проклетих“, специфичној локацији која је по свом имену, али и изгледу, била симбол „егзотике“ када је реч о минимуму животних услова у престоници.

Прича каже да је мало двориште у коме су се налазиле четири приземне куће „староседелаца“ требало да оде у прошлост, а његови станари у неки бољи и комфорнији живот. Због имовинско-правних односа, али и урбанистичког плана који не одговара станарима, рушење се никада није догодило, а комунални проблеми станара су се множили.

Ни данас, 20 година после премијере, ова локација не изгледа боље

Трошне кућице у којима су „живели“ Велиборка Продановић (Ружица Сокић), Смиљка Миљковић (Ева Рас), Цана Фонтана (Жижа Стојановић) и Илија Пандуровић (Душан Почек), после две деценије од снимања још увек се налазе у Улици Лазара Сочице на Вождовцу. Није се много променила од времена када је снимано, а и домови „ранчера“ данас изгледају у складу са називом из серије.

Заједничко двориште које на малим екранима делује врло тескобно, уживо изгледа још скученије, а од улице га дели висока ограда од плетене жице. Помоћне просторије из којих Илија Пандуровић износи пужеве, који су се запатили услед поплаве, такође су попустиле под зубом времена.

Испуцале фасаде стамбених јединица где се одвија узбудљиви живот станара, сведоче да се од изградње овде скоро ништа није променило. Судбину овог питорескног стамбеног комплекса дели и препознатљива чесма која је такође оронула. У тренутку наше посете није било расположених за разговор о овој филмској локацији, па је њена функционалност остала непознаница. Било би сјајно уколико би, после пуцања цеви, поново потекла вода из ње, као онда када су пријатељи Цане Фонтане на њој крепили дух и тело после бурне ноћи.


Једина добра ствар је што у близини „Ранча проклетих“ нема нити једног солитера. У супротном, тешко би Ранч преживео још једно од добро познатих „бомбардовања“ из популарне серије.

Дневно.рс

Поделите:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here