Због ових промена пожелећете одмах да обришете Фејсбук налог

Поделите:

Најпопуларнија друштвена мрежа на свету развија нову, прилично застрашујућу технологију.
Реч је о патенту којим ће Фејсбук практично моћи да фотографише кориснике преко њихових телефона, шпијунира људе и аутоматски анализира изразе лица.

Ова идеја ипак није новитет, она датира из 2015. године када су направљени први нацрти које је сада јавности открила софтверска компанија „ЦБИ Инсајт“.

Документи о патенту садрже илустрације које приказују особу која држи смартфон са камером која снима фотографије са којих се детектују „емоционалне карактеристике“, као што су смејање или мрштење.
На тај начин „Фејсбук“ жели да види како одређени људи реагују на одређене објаве попут статуса, реклама, порука и на основу рекација напарви селекцију шта ће му понудити. Уколико се кориснику свиђа оно што види, Фејсбук би могао да им пласира више сличних садржаја, попут оног који је изазвао овакву реакцију.

Компанија Фејсбук се огласила и објавила да тренутно нема алате помоћу којих може да детектује емоције корисника, али нацрт постоји, па самим тим и шанса да једног дана „емоционална технологија“. Истраживачи из „ЦБИ Инсајта“ кажу да би ова технологија могла да одврати многе од коришћења Фејсбука.

То није све… Фејсбук је, изгледа, тестирао сличну технологију да би одредио које „емоџије“ да шаље људима, користећи селфије. Уколико се смешите, могли би аутоматски да вам пошаљу смајли, и обрнуто.

То је најновији емоционални патент, који је датиран 25. маја ове године, а истражују се и могућности да се емоционално стање корисника открије помоћу детектовања снаге којом се поруке куцају и брзине којом се притискају дирке на тастатури.

Фејсбук би на основу ових промена мењао и величину и фонт текста, тако да потпуно одговарају расположењу. Ако желите да проверите шта Фејсбук види и дели о вама, проверите „привацy полицy“ сегмент.


Блиц

Поделите:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here