Бранко Ракочевић: Школе у Швајцарској, дуално образовање, дигитализација

Поделите:

 

У сваком од 26 региона ( кантона  ) у Швајцаеској  је посебан  систем образовања ,независан један од другог.

Локалне иницијативе за  национално онлајн образовање

Ако  се јаве  иницијативе за  национално онлајн –образоавање, оне  пре свега имају лoкални  карактер.

И поред свега тога,  све већи број  независних  истраживача у Швајцарској Конфедерацији  опредељује  се   за савремене образовне технологије.

Као одговор  на тај тренд, у Федералној политичкој школи у Лозани је стартовао иункубатор са  45 пројеката у сфери  образовних технологија,

 Дуално образовање у  техичким средњим  школама

Техничке  школе  У Швајцарској  разликују се од других у свету по томе што је стручно образовање  у њима дуално:полазници  недељно проводе  4 дана у фабрици или компанији, а само једсан дан похађају теоријску наставу у својој школи.Сличну праксу дуалног образовања можемо срести још само у Немачкој  и Аустрије и нигде више у свету. Таквом праксом су обухваћени  старији разреди средњих школа у наведеним  земљама.

 Универзитети примењених наука

Кад  је у питању  високо образовање, у Швајцарској делују универзитети примењених  наука који су тесно повезани са  педузетницима малог и средњег бизниса. Ту су такође  и два федерална техничка  института  ( Цирих и Лозана )  који тесно сарађују  са коопееаривним сектором и рађају   много старта.

На  основу свега наведеног, могло би се констатовати да је швајцасрки систем образовања најтешње повезан са проозводном и еконмском сфером.

  Веродостојности  предавања информација

У Швајцаеској се велика пажња посвћује веродостојности предавања информација.

Интернет  ствара простор за  масовна   покретања онлајн-курсева ( MOOC-Massive Open Online Courses )

погодан за распростирање   и неверодостојних материјала .

Развој  образовних технолигија може играти позитивниу улогу , уколико се успостави индивидуални систем  онлајн самообразовања.

Као позитиван  се такође може оценити и аспект да  се стварју услови у којима деца  неће бити „заробљеници „учитељевог „ мишљења, пошто они увек могу   проверити   истинитост   онлајн-информације . Само што треба знати да се она  филтрира.

Дигитално образовање у оквиру # ЕdCunch

Тема примене  дигиталних технологија   у настави , као, уосталом и многе друге теме повезане с  развојем образовања,биће разрађена у оквиру #EdCrunch- конференцији, једној од највећих у Европи посвећене развоју нових образовних технологија у средњем и високом  стручном образовању.

Подсећано да је одржавање ове  конференције планирано за  26. и 27. септембар  ове године  у Центру за међународну трговину  у Москви.

Бранко Ракочевић

ВИДОВДАН

 

Поделите:

1 COMMENT

  1. Будућа елита се школује у приватним школама,
    интернатског типа, са војничком дисциплином.
    Губитници се школују у државним школама,
    пуним насиља, по систему ДУАЛНОГ ОБРАЗОВАЊА.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here