Бранко Ракочевић: У Сингапуру учитеље цене као драго камење

Поделите:

Последњих година  Сингапур  све више и више постаје један од лидера образовања у свету. Професија  просветног радника  у овој напеедној земљи Југоисточне Азије  је у самом врху најпрестижнијих и најзанинљивијих .

О томе како су успели да постигну  тако велики  успех и  достигну  неслућене  висине у просвети, за  руски портал „Социјални навигатор“, МИА „Россия  сегодня“  ( «Русија данас“ )  говори  Мајк Тируман,секертар  Савеза предавча Сингапура.

 Њихов првобитни избор-главни разлог  успеха наставника

По његовом  нишљењу, наставници Сингапура постижу такав усепх у образовању и вспитању,а самим тим и свој велики углед и популарност, пре свега захваљујући првобитном избору, стицању одеђених ниавика  које добар учтељ мора поседовати, као и знању и  самом карактеру  будућег  предавача.

Сингапур разрадио сосптевни мдел професионалног раста

Секретар Савеза предавача Сингапура,даље каже :“Сингапур је разрадио сосптвени модел професионалног раста наставника ( TGM ), у оквирима  којег  се учитељ прихвата као драгоценост, попут драгог каменаа или брилијанта . Тај модел повећања квалификација стимулише  предаваче  да стално уче и  да се усавршавају, да преузму на себе одгворност за професионално напредовање  и лично благостање.

Пет жељених рзултата TGM

Мајк Тируман је даље  објаснио који су то пет очекиваних резултата TGM:

  1. Етички васпитани предавач
  2. Компентетни професионалац

3.Предавач који је спсобан да учи заједно са својим ученицима

4.Лидер промена

  1. Градитељ колектива

Наведени резултати одражавају   разгранату суштину  активност предавача.

Високи захтеви

Мајк Тируман даље  истиче:

„Да би се постигли ти резултати и даказала спсобност за учитеља, кандидати за ту престижну професију морају  морју ући у 30%  најбољих по резултатима на државној матури  након 12 разреда. Али, то није све.

Будућа авангарда технолошког и свеопштег равоја у Сингапуру, будући  просветни радници, морају  проћи  кроз  специјалне разговоре, анкете у Минстарству  посвете  и Државном   институту  образовања  (NIE)  како би би могли бити изабрани  за наставу из педагошких програма.“

Бранко Ракочевић

ВИДОВДАН

Поделите:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here