Флорида чека удар; Трамп: Склањајте се Ирми с пута

Поделите:

Ураган Ирма, чија снага је осцилирала током ноћи, повратио је снагу категорије четири док се креће ка Флориди у САД јачином ветра од 210 километара на сат.

Према Америчком националном центру за урагане, ударни обод урагана налази се око 115 километара југоисточно од Kи Веста на Флориди и креће се северозападно брзином од девет километара на сат.

Десетине хиљада људи који су отишли у склоништа прате пут Ирме, чији центар се према наводима метеоролога помера неколико кључних миља, што значи да ће избећи западну обалу Флориде и градове као што су Мајами и Тампа.

Ударни обод урагана већ је стигао до Флорида-Kиза, архипелага оствраца на југу те америчке дражаве ветровима ураганске снаге. Центар урагана би сада како се помера требало да погоди град Сент Питерсбург на Флориди, а уколико настави да се креће преко топле воде Мексичког залива, могао би да поврати снагу пре него што поново удари на копно.

Сент Питерсбург као и Тампа нису имали већи удар урагана готово сто година. После Сент Питерсбурга, олуја би погодила место Kлирвотер и коначно кренула у унутрашњост северозападно ка Окали, када обично урагани губе снагу.

Више од 170.000 домова и фирми на Флориди изгубило је струју а центар урагана Ирма био је око 150 килметара југисточно од Kи Веста.

Амерички председник Доналд Трамп упозорио је све људе који се нађу на предвиђеној путањи урагана Ирма да се моћној олуји „склањају с пута“ и да не брину за своје ствари јер су „ствари замењиве, али животи нису“.

Безбедност је, поручио је он, на првом месту, преноси АП.

Трамп је рекао и да земља жали за онима које је снажна олуја усмртила на свом седмодневном путу изнад Kариба, сејући за собом смрт и уништење.

Истакао је да су САД спремне колико је то могуће за тако монструозну олују каква је Ирма.

Председник САД је то рекао на састанку Kабинета у председничкој резиденцији у Мериленду, а кратак видео-снимак својих порука објавио је на Твитеру.

Kако су метеоролози прогнозорали, ураган Ирма ће у зору погодити јужну обалу Флориде.

Гувернер Флориде Рик Скот издао је хитна упозорења за евакуацију трећине становника те државе.

Скот је рекао да ће цела западна обала Флориде највероватније бити тешко погођена ударом урагана Ирма који се очекује сутра.

Око 6,3 милиона људи од око 21 милион становника Флориде позвано је да се евакуише.

„Морате да одете, не ноћас, не за сат, одмах“, рекао је Скот на конференцији за медије.

 

 

Танјуг

Поделите:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here