Kаталонци у акцији, чине све да се референдум одржи

Поделите:

Становници Барселоне који подржавају сутрашњи референдум о независности Kаталоније разним активностима и данас „бране“ бирачка места.

Они су провели ноћ у неким школама одабраним за гласачка места.

Сеансе јоге, приказивање филмова и друштвена окупљања организовани су на неким од 2.315 биралишта, на којима се налазе и гласачи, како би спречили полицију да затвори биралишта, преноси АП.

Kаталонска полиција добила је наређење да испразни све зграде до недеље ујутру, полицајцима је саветовано да се суздрже од коришћења насиља, а како ће око 17.000 полицајаца одговорити на ту наредбу види се као кључ успеха или пропасти планираног референдума, наводи АП.

Присталице независности Kаталоније „окупирале“ су у петак неколико школа у Барселони, које су одређене да буду бирачка места на спорном референдуму о независности те шпанске покрајине, јавља АФП.

Kако наводи новинар те француске агенције с лица места, они су окупирали школе како би обезбедили да се референдум одржи.

Према наводима новинара, окупиране су две школе у центру Барселоне.

С друге стране, додаје агенција, „платформа школа отворених за референдум“ објавила је на Твитеру фотографије неколико „окупираних бирачцких места“.

Више од 2.300 гласачких места спремно је за референдум о независности у Kаталонији, који ће се одржати у недељу, саопшитла је раније данас регионална влада Kаталоније.

Портпарол Владе Жорди Турул рекао је новинарима да ће у Kаталонији бити 2.315 гласачких места, а да ће упркос притисцима централне шпанске владе у Мадриду, око 7.200 људи бити укључено у одржавање референдума заказаног за 1. октобар.

Непозната особа бацила је у петак запаљиву направу на станицу шпанске полиције у Игуалади, на 50 километара од Барселоне, након што је полиција у том месту запленила гласачке листиће и кутије и најавила да ће у недељу спречити одржавање референдума о независности у Kаталонији.

Хина преноси да је полиција објавила да је направа бачена на зграду у Игуалади и да нема материјалне штете нити повређених.

Шпанска полиција саопштила је у четвртак да је запленила више од шест милиона гласачких листића и коверата, као и 100 гласачких кутија у Игуалади у оквиру настојања званичног Мадрида да блокира забрањени референдум о независности Kаталоније, пренео је АФП.

Наведено је да су гласачки листићи најновији у низу многих предмета које је полиција запленила у акцији спречавања одржавања референдума о независности североисточног шпанског региона Kаталоније који је заказан за 1. октобар.

Ситуација у Kаталонији све се више заоштрава уочи референдума о независности те шпанске покрајине.

Студенти су масовно изашли на улице у знак подршке референдуму, а каталонска полиција је упозорила на немире уколико шпанске власти затворе биралишта и покушају да спрече одржавање референдума.

Политичке тензије у Шпанији све су веће пред најављен референдум о независности Kаталоније, који централне власти у Мадриду сматрају илегалним и чије одржавање настоје да спрече судским путем и полицијским акцијама.

Уставни суд Шпаније суспендовао је пре три недеље одржавање референдума до доношења пресуде о његовој уставности, на захтев централне владе, док је полиција у више наврата запленила велике количине гласачких листића и плаката за промоцију референдума.

Kаталонске власти не желе да одустану од референдума упркос готово свакодневним упозоравајућим порукама из Мадрида и акцијама шпанске Владе против каталонских званичника.

Грађани ће на референдуму о независности у недељу моћи да се гласају на више од 2.300 гласачких места.

Лидер Kаталоније Kарлес Пућдемон рекао је да притисци шпанских власти само појачавају подршку грађана референдуму и додао да се ради о теми коју европске институције „неће моћи да игноришу“.

Kаталонски званичници су у више наврати тражили подршку ЕУ да се рефрендум одржи, наводећи да је Унија „окренула леђа“ Kаталонцима, али Брисел није заузео политички став о том питању.

У Барселони, главном граду Kаталоније, протести се одржавају готово свакодневно због настојања Мадрида да спречи референдум 1. октобра.

Kаталонија има око 5,5 милиона регистрованих бирача. Анкете показују да је већина становништва за референдум, али да је подељено по питању независности.

Kаталонија је једна од 17 аутономних покрајина Шпаније. Званично је, као „историјска нација“, призната у Kаталонском аутономном статуту из 1979. године, у складу с Уставом Шпаније из 1978. године.

АП: Европа пажљиво, али тихо и са нервозном прати ситуацију

Широм Европе званичници пажљиво, али и тихо и са нервозом, прате ситуацију око планираног референдума о независности у Kаталонији, а велики одзив који би могао донети потврдан исход гласања може да охрабри и друге регионе који планирају отцепљење, наводи АП.

Тренд сецесије на европском континенту изложио би ЕУ новом притиску и донео потенцијал за изазивање насиља, оцењује агенција.

Па ипак, већина европских лидера се уздржала од тога да јавно заузме став о сутрашњем референдуму у Kаталонији.

Упркос тензијама иза кулиса, они оклевају да подрже било каталонске сепаратисте који пркосе шпанском закону, било премијера Маријана Рахоја који настоји да блокира гласање.

Подршку референдуму, мада тихо, показала је премијерка Шкотске Никола Стерџен, која је рекла да је потпуно легитимно да се Шпанија противи независности Kаталоније, али да је „право на самоопредељење важан међународни принцип, као и да се нада да ће он бити поштован и у Kаталонији као и другде“.

Још један регион који нагиње сецесији, Фландрија у Белгији, види у референдуму наду и гаји симпатије према притужбама богате Kаталоније која се жали да помаже сиромашније регионе Шпаније.

Италијанска десничарска Лига за Север, која се залаже за референдуме за већу аутономију Ломбардије и Венета, осудила је недавна хапшења каталонских лидера.

Неочекивану подршку каталонском покрету за независност дао је и председник Венецуеле Николас Мадуро, који је недавно на референдуму консолидовао своја овлашћења, али је добио критике владе Маријана Рахоја.

Посебно је, међутим, констатује АП, упадљиво ћутање ЕУ у вези развоја догађаја у махом про-европској Kаталонији, поготово што су каталонски званичници апеловали на ЕУ да посредује у спору са Шпанијом.

Одговарајући на те захтеве, Европска комисија је поновила да је референдум унутрашње питање Шпаније и да поштује шпански усавни поредак, наводи АП.

 

 

Бета, Танјуг

Поделите:

2 COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here