РТ: „Санкције САД најгора агресија према Венецуели у посљедњих 200 година“

Поделите:

Каракас је осудио нове санкције Вашингтона против Венецуеле, након најновије рунде рестрикција које је администрација Трампа наметнула земљи богатој нафтом, усмеравајући санкције на енергетски сектор земље.

У петак je администрација Трaмпа издала наређење којим се забрањује Американцима да тргују обвезницама које је издала влада Венецуеле као и државна нафтна компанија „Педебеса“.

Бела кућа је саопштила да су мере „пажљиво биране како би диктатору Мадуру онемогућиле извор финансирања за одржавање нелегитимне владавине“.

„Не слажемо се са ничим што Мадуро ради“, саопштио амбасадор САД у УН Ники Хејлеј, називајући недавно изабрану Уставотворну скупштину Венецуеле као „срамоту“.

„САД ће наставити да повећавају притисак на Венецуелу све док се права грађана и демократија не поврате у потпуности „, рекао је Макмастер, саветник председника Доналда Трампа за националну безбедност, најављујући нове санкције уз америчког секретара за Трезор Стива Мнухина.

Изузеци ће бити направљени за одређене трансакције између САД и Венецуеле, односо извоз и увоз нафте путем америчке фирме „Китго“, као и финансирање хуманитарних напора, рекао је Мнухин.

Mинистар спољних послова венецуеле Хорхе Ареаца је осудио санкције, рекавши да су „данашње финансијске санкције најгора агресија према Венецуели у посљедњих 200 година“.

САД покушавају да промовишу хуманитарну кризу у Венецуели, рекао је Ареаца и додао: „Ми ћемо штитити наш народ и нашу демократију свим средствима које имамо“.

Није јасно колико ће санкције погодити енергетику у Венецуели и да ли ће утицати на пословање са инвеститорима из других земаља.

Раније у августу, „Педебеса“ је смањила продају сирове нафте америчкој компанији „Китго Петролеум“, док је повећала снабдевање руском Росњефту.

 

 

Восток
Поделите:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here