ДРАГОСЛАВ БОКАН: Откуд данашње пљување по ЦРКВИ

Поделите:

Многе међу иконокластичким богоборачким сподобама наводно су „националисти”, а неки се чак сматрају „православним верницима”

Поставља се, као што видимо, раскошни мозаик под сводовима храма посвећеног Светом Сави. И ускоро ће ова, још увек огољена бетонска конструкција, коначно постати права и достојно украшена православна богомоља, на част и понос српском народу и нашој Православној цркви.

Све је почело још пре више од једног века, али се довршава у нашем времену, након победе великог руског уметника Николаја Мухина на „Конкурсу за декорисање храма Светог Саве” 2014. године, да би 2016. све коначно и почело да се реализује.

У фебруару те године Мухин почиње са радом на овом пројекту без икакве сигурности да ће његов рад и сви неопходни трошкови бити финансијски покривени. Да се не би губило време, а на јавни апел агенције Росотрудничество (главног координатора акције, по налогу руског председника Путина из јула 2015) се у августу 2016. јавила компанија Газпром њефт и приложила четири милиона евра за финансирање мозаика који ће красити монументалну куполу Светосавског храма.

Тако су створени сви услови за финализацију изванредног амбициозног пројекта адекватног украшавања највећег православног храма на Балкану и једног од највећих на свету.

Николај Мухин је најискуснији и најчувенији уметник извођач оваквих гигантских мозаика, као и комплетне опреме цркава и манастира фрескама и иконама (украсио је, као руководилац пројекта, сем бројних храмова у Русији и по читавом свету, и ону прелепу цркву на Убу, као и манастир Лепавину и загребачку цркву Светог Преображења тамошње православне Митрополије).

ЗАМРАЧИВАЊЕ ВЕЛИКОГ ДОГАЂАЈА
Он једини у свету има у Москви и свој довољно велики атеље који може да одговори на захтев овакве врсте: прављења и постављања тематски урађеног мозаика на закривљену површину огромне куполе. И тамо саставља ове задивљујуће плохе мозаика (у комадима од по осам метара висине), прављеног од кобалтног разнобојног стакла, истог оног који и данас непомућеним сјајем одушевљава са древних римских мозаика.

Са њим ће светосавски мозаик од 1.230 квадратних метара радити Јевгениј Максимов, академик, чувени професор Руске Уметничке Академије (њене јединствене катедре за монументално сликарство) и његових чак сто дипломаца (бивших Максимовљевих студената), искуством и знањем опремљених за овако одговоран и захтеван рад.

Као основни мозаички мотив за куполу храма су смело изабрали раносредњовековни призор Вазнесења Господњег (тек касније се у православној традицији уврежило сликање Христа Сведржитеља, Пантократора, на сводовима манастирских купола), и за ту прилику су Николај и Јевгениј обишли све најбоље, најпознатије и најаутентичније примере византијских мозаика у православном свету (од Сицилије до Цариграда), проверавајући тамо своје креативне идеје и уметничке замисли.

И ове године, у априлу, у Београд су донесене прве у Москви урађене целине будућег мозаичког оклопа београдске куполе. И почело је са њиховим постављањем, које би требало да буде завршено до краја децембра. Уз велики труд свих учесника да све буде урађено и довољно квалитетно и савршено прецизно, достојно храма Светог Саве и нашег јеванђелског Христом објављеног православног Предања.

muhinhram01Али све ово је, нажалост, само увод у тему, а не њен главни садржај. Зато што чак и један овакав пројекат – у потпуности спонзорисан од руске компаније, а по налогу тамошње државе и уз вредан пожртвовани рад њихових уметника – изазива неправедне и нељудске реакције овдашњих мрзитеља Цркве. С тим што су многе међу оваквим иконокластичким богоборачким сподобама наводно „националисти”, а неки чак себе сматрају и „православним верницима”.

Као илустрацију ове ужасавајуће мени и даље несхватљиве појаве (помодног антицрквеног тренда међу најгорим од свих Срба) поставио сам непосредне реакције читалаца једних дневних новина на ову фотографију актуелног постављања мозаика на унутрашњу страну куполе светосавског храма. Ниједан усташки часопис ни новина немају овако острашћене и одвратне, „моралистичке” а аморалне примедбе и коментаре на рачун Српске православне цркве.

САМО ОД НАС САМИХ ЗАВИСИ
И тако је и када је реч о другим сајтовима или новинама у Србији, скоро без разлике. Завладао је такав стереотип мржње обезбожених Срба према свему у вези са нашом Црквом, са ружним обичајем да се та острашћеност и јавно показује, на срамоту својих потписника и потенцијалну саблазан оних који ће то касније прочитати. Све оно најгоре у вишедеценијској комунистичкој пропаганди, спојено са елементарном завишћу, неограниченом глупошћу, незнањем и нефер „ударцима испод стомака” приказало се на транспарентно дебилан начин, подмуклим и разјареним ударима на нашу Цркву са већ хиљаду пута виђеним квазиаргментима ове гомиле троглодитских, нецивилизованих и идеолошки разјарених коментатора.

Тек тако могу да се и лично уверим у све оно што се дешавало у годинама отвореног и некажњеног прогона Српске православне цркве, одмах након завршеног Другог светског) рата. Ако су садашњи одблесци овог обрачунавања овако страшни (а после толико година) од 1945), како ли је тек изгледало ондашње вређање и мучење православних српских свештеника и епископа, како ли су све испољавани демонски презир и ђаволска мржња према Цркви и Богу?

Зато је важно свим снагама и непопустљиво се одупрети оваквом рушењу ауторитета Цркве и свим недоличним крштених Срба недостојним јуришима на светосавски олтар и нашу староставну веру. И немати никакво оправдање, ни разумевање за овакве коментаторе, најстрашније издајнике наших завета, горе и неупоредиво опасније од свих Шиптара, усташа, НАТО пилота, крвожедних „бошњака”…

muhinhram03Од нас и нашег става и броја, чврстине и непоколебљивости зависи хоћемо ли остати народ Светог Саве или инстант-корисници једног дебилоидног, медијски формираног погледа на свет новокомпонованих мутаната, псеудосрба и човеколиких карикатура свих врста. Само од нас зависи. Још увек.

P. S.
 Отворите ову страницу Блица (њихов текст о украшавању храма Светог Саве је сасвим коректан и добронамеран) и погледајте безумне и злобне коментаре читалаца.

Фејсбук страна Д. Бокана

Поделите:

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here