Sećanje na svetog Danila drugog, arhiepiskopa srpskog

Podelite:

Arhiepiskop Danilo II (levo) sa prorokom Danilom – Pećka patrijaršija

Budući odličnog obrazovanja i vaspitanja kralj Milutin je mladog Danila uzeo na dvor. No pobožni Danilo je napustio dvorski život i zamonašio se u Končulskom manastiru kraj Ibra. Docnije je bio iguman Hilandara, potom je bio episkop Banjski, zatim Humski i najzad arhiepiskop srpski. Celog svog zemaljskog života Danilo je bio strogi podvižnik. Poznato je i njegovo posredovanje u izmirenju braće, kralja Milutina i Dragutina, a potom Milutina i Stevana Dečanskog. Pod nadzorom arhiepiskopa Danila drugog podignuti su manastiri Banja i Dečani i mnoge druge crkve. Ovaj neumorni crkveni radnik brinuo se predano i za širenje pismenosti u Srbiji. Kao pisac ostavio je čuveno delo:“Životi kraljeva i arhiepiskopa srpskih.“

Sveti arhiepiskop Danilo se upokojio u vreme vladavine cara Dušana, u noći između 19. i 20. decembra, po starom kalendaru, 1337. godine Gospodnje.
U tradiciji srpskog naroda danas se obeležava i praznik zahvalnosti očevima. Ovaj praznik poznat je pod nazivom Oci. Običaj je da ujutro očevi, kada im deca vežu noge, da bi ih odrešili, predaju pripremljene darove: omiljene slatkiše, lepu knjigu, odevni predmet, igračku. Deca sa radošću čekaju današnje jutro i odmah, onako iz postelje trčeći čestitaju očevima današnji praznik. A očevi pak svu pažnju i vreme na današnji dan posvećuju deci. Uz radost, šale, razgovore i darove provodi se jutro ovog praznika posvećenog očevima.

SPC

Podelite:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here