Kако је Ђилас опљачкао “Телеком” преко “Арена Спорт” канала

Поделите:

Бивши градоначленик Београда, Драган Ђилас, директно је одговоран за пљачку “Телекома” 2011. године када је то државно предузеће под његовим притиском било приморано да купи четири кабловска канала “Арена Спорт” за 7,7 милиона евра, сазнаје Телепромптер.рс.

Kрајем августа месеца 2011. године “Телеком” је саопштио да је постао је већински власник компаније “ХД WИН” и њена сва четири ТВ канала “Арена Спорт”, пошто је докапитализацијом у износу од 7,7 милиона евра стекао 51 одсто власништва над том компанијом.

“Телеком Србија” инцијално није желео да купи “Арена Спорт” канале, сазнаје Телепромптер.рс. Према речима нашег извора, понуда је прослеђена “Телекому Републике Српске”, али је њихов управни одбор одмах донео одлуку да одбије понуду.

– Та инвестиција, која је у јавности представљена као “најзначајније улагање”, била је у потпуности беспотребна. Просто је невероватно да се нико 2011. године није побунио када је “Телеком” платио четири кабловска канала 7,7 милиона евра, иако тада “Телеком” није смео да буде власник медија. Ђилас је морао некоме да прода та четири кабловска канала у нечије име, па је одлучио да је најбоље да то учини преко “Телекома” и тадашњег директора Бранка Радујка. У мејловима се види да је Ђилас у једном тренутку споменуо да је грчка “Антена”, која сада држи ТВ “Прва” и ТВ “Б92″, била заинтересована да купи “Арена Спорт” канале. Није било битно коме ће продати, само је морало да се прода. Kада нико није хтео, “Телеком” је био сигурна опција, прича извор портала Телепромптер.рс.

Чак је и Жељко Митровић једном приликом саопштио да је “Телеком” купио “Арена Спорт” канале под Ђиласевим притиском.

– Нисам помињао канал “Арена спорт”, који је “Телеком” под вашим притиском морао да купи, кршећи бар неколико закона, јер као што знате држава не може бити власник медија, а вишемилионски губици су били пренети на “Телеком Србију”, како би поново, по ко зна који пут, директно, буџетски новац био исплаћен приватним лицима, саопштио је Митровић 2013. године одговарајући на прозивке Драгана Ђиласа.

На основу имејл преписки између Драгана Ђиласа и Бранка Радујка, до којих је Телепромптер.рс дошао, јасно се види како су њих двојица у синхронизованој акцији “Телекому” продали четири беспотребна кабловска канала.

Радујко је Ђиласу више пута жалио како га Борис Тадић и Мирко Цветковић игноришу. Расправљали су и о законској забрани о којој је говорио Жељко Митровић.

Јасно се види да су на сваки могући начин покушали да оспоре тврдње регулатора да телекомуникациони оператер не може бити власник медија. Иначе, новим законом о медијима, који је усвојен прошле године, та забрана је уклоњена.


Иначе, Драган Ђилас се у препискама потписује као “ЈА”.

– У посао продаје “Арена Спорт” канала “Телекому” уградили су се и Драган Ђилас, Бранко Радујко и још неколико људи. Питање је само колико, пита се наш извор.

Према подацима Агенције за привредне регистре, тренутни власници компаније “ХД WИН” су Горан Ђаковић (40%), такође власник фирме “Сага” која је за “Телеком” раније реализована најважније инфраструктурне послове, швајцарска фирма “МYД СПОРТС СА” (9%) и “Телеком Србија” (51%).

Телепромптер.рс је дошао и до мејлова који показују како су се Бранко Радујко и Драган Ђилас договарали око финансирања Kошаркашког савеза Србије”, чији је Ђилас председник, и KK “Црвена звезда”.


Дошли смо и до једне веома интересантне преписке између Драгана Ђиласа и Јадранке Дринић, његове десне руке из “Милтиком групе”, у којој пише да је неко платио Ђиласову кућу “милион”, “милион за Вукову Арену”, “Илкетова зграда кошта 1,85 милион евра”, итд…


Документа: Имејл преписке између Драгана Ђиласа и Бранка Радујка

Телепромптер

Поделите:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here