Отворен документациони центар „Косметске жртве“

Поделите:

У Београду је данас отворен Документационо-информативни центар „Косметске жртве“, чији је циљ документовање страдања Срба и неалбанаца на Косову и Метохији.

Нестали Срби са Космета Фото: АП
Нестали Срби са Космета Фото: АП

Центар је смјештен у просторијама Удружења породица киднапованих и убијених на Косову и Метохији, а радиће и на прикупљању документације у вези са страдањем цивила, војника и полицајаца од Кошара до Хоргоша током НАТО агресије 1999. године.

Овај центар ће прикупљати документацију о прогонима, страдању и уништеној имовини Срба, Рома и осталих неалбанаца, као и о уништеним вјерским и културно-историјским објектима на Косову и Метохији, речено је на отварању Центра.

„Сва прикупљена документација послужиће за подношење кривичних тужби против свих држава које су учествовале у НАТО агресији“, рекла је заступник Удружења Снежана Марковић Здравковић.

Отварању Центра присуствовали су и министар за демографију и популациону политику Србије Славица Ћукић Дејановић и предсједник Удружења породица киднапованих и убијених на Косову и Метохији Симо Спасић.

Спасић је рекао да породице убијених и киднапованих само траже правду за жртве.

Дејановићева је најавила подршку Владе Србије активностима Удружења.

„Влада Србије ће, у оквиру законских могућности, учинити све да продице доћу до истине о најмилијима“, рекла је она.

Извор: СРНА

Поделите:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here