Американци били спремни да 30. априла 1999. бомбардују „Винчу“

Поделите:

 У ЈУТАРЊИМ часовима 27. априла 1999. године инспектори Међународне агенције за атомску енергију поново су посетили Институт за нуклеарне науке у „Винчи”.

        Готово у исто време када су се међународни нуклеарни посматрачи појавили на улазу у Институт, на интернету се појавила сателитска фотографија са натписом „Vinca Nuclear Reserach Installation, Serbia”. На слици су се јасно видели Реактор РА, Реактор РБ, лабораторије за „врућу хемију” и производњу радиоизотопа, као и моћна Акцелераторска инсталација ТЕСЛА.

        – Чинило нам се да смо већ били одређени као мета за бомбардовање – каже тадашњи в. д. директора Института у Винчи др Илија Плећаш, присећајући се да су међународни инспектори долазили у Институт са мандатом да контролишу нуклеарни материјал који је био одлаган од почетка 1999. године.

        Два дана после објављивања сателитског снимка, 29. априла, генерал Војске Србије Слободан Петковић, са којим је пословодство Института било у сталном контакту, јавио је др Плећашу да је могуће да ће 30. априла 1999. године бити бомбардован Реактор РА, у чијем је саставу био базен са истрошеним горивом.

        – У експлозији која би била изазвана ослободила би се велика количина радиоактивног материјала, који би убрзо изазвао радиоактивну контаминацију ширег региона Београда, са катастрофалним последицама по здравље становништва и животну средину – каже др Плећаш.

        Политика
Поделите:

1 COMMENT

  1. Ви то нас само свађате са нашим пријатељима Клинтоновима и Блером. Зар још нисте схватили да су они нас бомбардовали ѕа наше добро. Посипали нас радиоактивним уранијумом да би дигли имунитет Србима . Убијали су наше Милице да би Срби сретније живели.
    Па ми смо зато Клинтоновима и Блеру платили и рекет да нас још више воле.
    Зато су они нама послали свог највечег Скота да бди над нама.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here