Home Инфо Амфилохије позвао власт у Црној Гори да престане са прогоном

Амфилохије позвао власт у Црној Гори да престане са прогоном

Поделите:

Архиепископ цетињски и митрополит црногорско-приморски огласио се поводом Закона о странцима, према којем ће свештеници из Србије и Босне и Херцеговине морати да полажу црногорски језик

Архиепископ цетињски и митрополит црногорско-приморски Амфилохије затражио је од црногорских власти да престану са прогоном православних свештеника, монаха и верских слжбеника, који се у тој држави третирају као страни држављани.

Амфилохије је коментаришући нови Закон о странцима, према којем ће свештеници из Србије и Босне и Херцеговине морати да полажу црногорски језик и прилажу потврду о регистрацији вјерске организације за коју раде, да би добили привремени боравак, подсетио председника Скупштине Ивана Брајовића да му је док је још био министар унутрашњих послова послао допис у којем га је упознао да хришћанска црква постоји на овим просторима од четвртог века.

Митрополит је, како каже, тада у допису Брајовићу навео да је том приликом потврдио и пријавио континуирано постојање Православне цркве у данашњој Црној Гори од четвртог века по Христу,“прво под именом Епископије Диоклијске, Рисанске, Скадарске и Расцијске, у времену јединстава Цркве Истока и Запада“.

„Још једном и изнова позивамо МУП Црне Горе да прекине са прогоном и изгоном више свештеника и монаха, који немају црногорско држављанство. Упорно се пренебрегава чињеница да је реч о људима који никада нису имали проблем са законом и који су лојални грађани Црне Горе. И овај проблем је вештачки изазван јер су свим свештеницима и монасима без црногорског држављанства годинама уназад редовно одобравани привремени боравци управо по прописима који су и данас на снази“, казао је митрополит за подгорички Дан.

Оспоравање правног статуса Православне цркве кроз наводне „аргументе“ да није регистрована по Закону о правном положају вјерских заједница од 1977. и упућивање цркве која вјековима постоји у Црној Гори на некакву „регистрацију“, која није прописана законом, не представља ништа друго него продужетак идеолошке борбе против цркве, оценио је митрополит Амфилохије.

„Обавеза регистрације не постоји по закону те нико, па ни црква, није дужна да поступа и чини радње које законом нису прописане“, казао је.

Истиче да бројна важећа решења, одлуке и правоснажне судске пресуде утврђују и потврђују да Митрополија и све епархије СПЦ у Црној Гори

Према предлогу Закона о странцима, свештеници Митрополије црногорско-приморске који долазе из Србије и Босне и Херцеговине мораће да полажу црногорски језик и да приложе потврду да је регистрована верска организација за коју раде да би добили дозволу за привремени боравак.

О том пропису јуче се расправљало у црногорском парламенту.

Таква решења изазвала су револт међу посланицима опозиције који учествују у раду парламента, јер сматрају да се тако спрема нови прогон свештеника Митрополије.

У владајућој колацији, пак, не виде ништа спорно, као ни у Министарству унутрашњих послова.

Посланик опозиционог ДФ-а Будимир Алексић оценио је да је Закон о странцима јасно усмерен против СПЦ, односно Митрополије.

Посланик ДФ-а Предраг Булатовић истакао је да се новим законом стварају услови да Агенција за националну безбедност (АНБ) прогони свештенике.

ИЗ ДПС-а Драгутин Паповић казао је да је тачно да МУП нема регистар верских заједница, али има евиденцију. Он је навео да су се у Црној Гори све верске организације после обнове независности пријавиле код црногорских институција, осим СПЦ, односно Митрополија.

“Представници СПЦ намерно опструирају и не желе да се пријаве у Црној Гори, јер не желе тим чином да признају незавиност државе Црне Горе. Када наши државни органи реагују у складу са законом то се представља као прогон”, казао је Паповић.

Новости
Поделите:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

css.php