Блумберг: Американци убили 200 руских плаћеника у Сирији

Поделите:

АМЕРИЧKЕ снаге, које се у Сирији уз претежно курдске савезнике боре против Исламске државе, убиле су у борбама прошлог тједна више од 200 руских плаћеника, јавља Блоомберг.

Ова невјеројатна бројка, ако је точна, значи да је прошлог тједна у провинцији Деир Ез-Зор дошло до најсмртоноснијег окршаја између америчких и руских снага још од времена Хладног рата и Совјетског Савеза.

За Блумберг су ову, по Москву врло неугодну информацију, открила два руска и један амерички извор који су упознати с детаљима напада.

Подсјетимо, америчке снаге су интензивним зрачним и артиљеријским ударима одбили напад прорежимских снага на базу Сиријских демократских снага (СДФ) у нафтом богатом Деир Ез-Зору, источно од ријеке Еуфрат, која је још прошле године договорена као црта разграничења између двију фракција које се боре против ИСИС-а: СДФ-а и коалиције предвођене САД-ом с једне стране, те сиријске војске и њених савезника с друге.

Руси кажу да је само 25 бораца рањено, не признају се ради о руским плаћеницима

Америчко заповједништво тада је процијенило губитке режимских снага, за које су навели како им није познат њихов састав, на стотињак убијених и 200-300 рањених. Руско заповједништво је пак изнијело далеко нижу бројку од само 25 рањених, без мртвих. Америчка војска није, према извјешћу Пентагона, имала никаквих губитака, а само један курдски борац је рањен.

Амерички министар обране Јим Маттис описао је напад преко Еуфрата као ничим изазван и цијелу ствар као “нејасну“, али није открио додатне детаље. Руска је војска пак порекла да има икакве везе с нападом, док је америчка војска прихватила њихову тврдњу.

Но према најновијем извјештају, изгледа да је руским снагама у Сирији нанесен тежак ударац који надмашује њихове укупне службено објављене губитке од почетка војне интервенције у тој земљи прије двије и пол године. Прорежимски контингент у којем су, према овом извјештају, знатан дио чинили руски плаћеници, напао је 7. вељаче СДФ уз помоћ тенкова, минобацача и вишецијевних ракетних сустава, како је навео пуковник Тхомас Веале, гласноговорник америчке војске.

“Kоалицијски дужносници били су у регуларној комуникацији с руским колегама прије, за вријеме и након заустављеног и неизазваног напада“, додао је Веале и нагласио како “непријатељска возила и особље који су се окренули и вратили у смјеру запада нису били нападнути“.

Руске плаћенике врбује мистериозна твртка Вагнер

Извјештаји о руским плаћеницима који се боре на страни сиријског режима, а чији број можда надмашује и број регуларних руских војника у Сирији, нису нови. Наводно се ради о приватној твртки повезаној с Kремљом названој Вагнер, која је својеврсни пандан контроверзне америчке твртке Блеквотер која је у међувремену промијенила име у Ацадеми. Директор ЦИА-е Мајк Помпео прошлог је тједна свједочио пред обавјештајним одбором америчког Сената како је његова агенција “видјела у више наврата да стране силе користе плаћенике у борбама које ће се почети приближавати САД-у“.

Није јасно под чијим су точно заповједништвом руски плаћеници из Вагнера – Москве, Дамаска или Техерана. Одређени руски медији су извјештавали како је Вагнер заправо ангажирао сам Башар ал-Асад како би му помогао чувати, односно заузети нафтна поља на истоку земље, у замјену за концесије на иста та нафтна поља.

 

Гласноговорник руског предсједника Владимира Путина одбио је коментирати вијести о големим руским жртвама, тврдећи да Москва биљежи само губитке регуларних оружаних снага. Међутим, бивши руски дипломат и политичар који сада ради као неовисни аналитичар, Владимир Фролов, тврди да Kремљ забија главу у пијесак: “Ово је велик скандал и разлог за акутну међународну кризу. Али Русија ће се правити да се ништа није догодило.“

Григориј Јавлински, дугогодишњи руски опорбени политичар који се кандидирао на предстојећим предсједничким изборима, такођер упозорава да Kремљ има одговорност извијестити јавност о руским жртвама у Сирији.

Индекс.хр, Блумберг

Поделите:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here