Ђилас и Пајтић оштетили ДС за милион евра

Поделите:

Антидот објавио налаз на основу извештаја радне групе демократа. Шапић зарадио 75.000 евра на локалу

БИВШИ лидери демократа Драган Ђилас и Бојан Пајтић оштетили су Демократску странку за више од милион евра – наводи се у у среду објављеном истраживању Медијске мреже Антидот о „финансијској девастацији ДС“.

Антидот наводи да је за истраживање користио оригинални Извештај Радне групе ДС из новембра прошле године о преиспитивању начина трошења средстава те странке.

Ђилас није желео да коментарише ове наводе за Танјуг, а без коментара су били и у табору демократа. Пре неколико дана лидер ДС Драган Шутановац је изјавио да су они који су дошли на чело те странке после 2012. незнањем, али и лошим одлукама, девастирали странку у бирачком телу, али и финансијски, уводећи је у огромне дугове. Шутановац је потврдио да мисли управо на Ђиласа и Пајтића.

Према Антидоту, Ђилас и Пајтић су „кризу странке користили за лично богаћење“, те уз помоћ Александра Шапића и Душана Елезовића ту партију „гурнули у дужничко ропство према бившем председнику странке, као свом највећем повериоцу“.

Наводи се да је Радна група странке, у поверљивом извештају, проценила да је укупан одлив средстава са рачуна демократа, „до кога је дошло услед штетних одлука бивших партијских челника Ђиласа и Пајтића, достигао износ од 134 милиона динара, односно више од милион евра“.

Преносе да је, према налазима интерних ревизора, у послу са откупом потраживања Развојне банке Војводине према ДС, Ђилас зарадио више од 200.000 евра, „од чега половину тог износа од камате коју, путем принудне наплате, већ годинама скида са рачуна своје бивше странке“.

У извештају се наводи и да је Шапић зарадио 75.000 евра „захваљујући привилегованом уговору о обезбеђењу заложеног локала у пословима са гаранцијама страначког кредита“. Наиме, тврди се да је Шапић досад од ДС на име „настале штете“ наплатио 3,97 милиона динара, иако је све време издавао локал док је он био под хипотеком, а коју РБВ никада није активирала.

СУМЊИВЕ БАНКАРСКЕ ГАРАНЦИЈЕ

ЗА финансирање кампање 2012. ДС је потписала два уговора са фирмом Communis, на основу којих су према тој фирми настале обавезе у износу од 7,9 милиона евра. Како би тај износ био исплаћен, руководство странке потписало је уговор о краткорочној позајмици са Развојном банком Војводине од које је узет кредит од 360 милиона динара.

Поједини функционери су заложили некретнине као гаранцију да ће кредит бити враћен, док је део био обезбеђен девизним депозитима породице Милешевић из Кикинде, „чији је главни представник, локални тајкун Зоран Милешевић познат по блиским односима са Пајтићем“, наводи Антидот.

Новости

Поделите:

1 COMMENT

  1. Сада сте се сетили.
    Шутановац за то раније није знао. Није учествовао.
    Био је у Охају.
    Ја сам радикал, али ово баљезгање је лик свих ДС жуташаћ

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here