ГАРДИЈАНОВ дописник из Београда: „Популисти се највише боје смеха грађана“

Поделите:

БЕОГРАДСKИ Отпор! започео је као шала, но судионици тог покрета на посљетку су успјели свргнути Слободана Милошевића. Данашњи покрети отпора могу пуно тога научити од својих претходника, пише Срђа Поповић за Гуардиан. У наставку доносимо најбитније дијелове његовог коментара.

„Најбољи покретач грађанских покрета отпора није бијес, већ хумор. Грађански покрет Отпор! у Србији је 2000. године завршио свргнућем Слободана Милошевића, а у јеку све присутнијег популизма данашњице, вриједи присјетити се његове повијести.

Покрет Отпор! започео је шалом. Просвједници су на бачву залијепили слику Слободана Милошевића и поставили ју усред града. Поред ње стајала је бејзболска палица.

Грађани су у реду чекали прилику да палицом на бачви искажу своје осјећаје према тадашњем предсједнику. Полиција је заплијенила Милошевићеву бачву, а за покрет Отпор! дознали су сви“.

Треба искористити политички вакуум

„Ако желите срушити диктатора, морате уништити алате и институције режима, то јест наглавце окренути статус qуо. Обрана демокрације је друкчија. Она укључује обрану демократских институција и принципа од оних који их желе поткопати, чак и ако их је изабрао народ.

Немало зачуђује чињеница да је данас демокрацију потребно бранити управо у Еуропи. Пад демокрације особито је забрињавајућ у земљама које су међу посљедњима ушле у Еуропску унију.

Просвјед може бити успјешан једино кад има визију, грађанску слогу и план ђеловања. Најважнији принцип просвједа је ненасиље.

Ситуација у Србији у вријеме стварања Отпора! била је очајна, а већину је потпуно напустила нада у политику. Отпор! је преко ноћи из студентског устанка успио израсти у покрет од 70.000 људи, који је на посљетку свргнуо диктатора.

Немалим дијелом то дугује својој стратегији искориштавања политичког вакуума између постојећих структура моћи и незадовољства јавности“.

Грађански непослух

„У Еуропи данашњице, настали вакуум између политичких елита и незадовољних бирача искориштавају популистички вође. Они нуде бијес, а не наду. Међутим, популизму се није могуће одупријети осим ако грађани сами нешто не подузму.

Покрети отпора не требају вође. Могу израсти изван традиционалних страначких структура те надићи линије раздвајања. Сличном примјеру свједочили смо 2015. године у Пољској.

У Румуњској су масе прошле године изашле на улице у знак просвједа против корупције у државном врху. Покрет се проширио и изван урбане, образоване класе те постао израз свеприсутне јавне фрустрације.

Румуњска је еуропски рекордер по броју случајева политичке корупције.

Просвједе је нужно комбинирати с гестама грађанског непослуха. У Пољској, владајућа странка Право и правда заступа диктатуру конзервативних религијских вриједности у свим видовима јавног живота. Међутим, 2016. године 250.000 жена изашло је на улице и успјело зауставити доношење потпуне забране побачаја.

У Мађарској, коју очекују избори у травњу, скупина непрофитних удруга покренула је покрет „Земља за све“, који тражи измјену изборног закона који нарушава демократски процес“.

Еуропљани демокрацију узимају здраво за готово

„Смијех је моћно оружје. Просвједници у Румуњској картонске верзије својих вођа ођенули су у затворске униформе. У Финској, активисти ођевени у клаунове борили су се против расистичких патрола против имиграната.

У њемачком граду Wунсиедел, грађани и твртке обвезале су се донирати 10 еура анти-екстремистичкој организацији за сваки метар марша који је организирала скупина екстремних десничара.

Еуропљани борбу против популизма морају започети ревизијом наратива демокрације. Демокрацију и слободу на животу одржавају снажне институције и активно грађанство.

Еуропљани можда предуго демокрацију узимају здраво за готово. Активисти знају да је управо апатија народа најснажније оружје у рукама диктатора.

Демокрација је одвише битна да ју у потпуности препустимо политичарима и странкама. Грађански покрети учинковитији су када су забавни. И популисти и аутократи слаби су на поругу“, закључује Поповић за Гуардиан.

*Срђа Поповић један је од оснивача српског покрета Отпор!

 

 

Индекс

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here