Харадинај повукао подршку укидању Суда и добио визу САД

Поделите:

Премијер самопроглашеног Косова Рамуш Харадинај, након британске визе, добио је и америчку визу, иако је крајем децембра његов захтјев био одбијен због чега није путовао у Ајову.

Америчка амбасада у Приштини је Харадинају одобрила захтјев за визу након што је он одустао од подршке укидању Специјалног суда за процесуирање злочина које су припадници тзв. ОВК починили на Косову током посљедњег рата, преноси портал Газета експрес.

Харадинај је подршку тој иницијативи повукао под притиском амбасадора земаља Квинте, посебно америчког амбасадора Грега Делавија, који је у посљедњем упозорењу, упућеном Харадинају, предсједнику Хашиму Тачију и предсједнику парламента Кадрију Весељију, поручио да ће се у супротном они суочити са озбиљним послљдицама.

Од подршке иницијативи за укидање Специјалног суда најприје је одустао Весељи, који је ту иницијативу прослиједио Харадинајевој влади на мишљење.

Иако је Харадинај раније рекао да ће иницијатива у косовској влади бити разматрана у редовној процедури, није било званичних информација да се то и догодило.

Ипак, Харадинај се јуче огласио рекавши да Специјални суд неће бити укинут.

Иначе, како су раније пренијели приштински медији, Харадинај, Тачи и Весељи су добили позив да присуствују традиционалном Молитвеном доручку у Вашингтону и сада више нема препрека да се том позиву и одазову.

Извор: Агенције

Поделите:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here