ИПИС: Грађани Македоније најбоље мишљење имају о Србији, а најгоре о „Косову“

Поделите:

Грађани Македоније од свих суседа напозитивније мишљење имају о Србији, а најнегативније о Косову, показала је анкета Института за политичка истраживања (ИПИС) из Скопља.

Осим о Србији, македонски грађани имају позитивно мишљење и о Бугарској, док негативно мишљење преовлађује за Косово, Албанију и Грчку. Према резултатима телефонске анкете, 42,3 одсто испитаника је рекло да има веома позитивно мишљење о Србији, док донекле позитивно има 28,7 одсто. О Бугарској веома позитивно мисли 25,8 одсто, а донекле позитивно 30,7 процената.

Јако негативно мишљење о Косову има 33,3 одсто, а донекле негативно 22,4 одсто грађана Македоније. За Грчку веома негативно се изјаснило 28,7 процената, а донекле негативно 24,7 одсто испитаника, док о Албанији веома негативно мишљење има 32,8 одсто, а донекле негативно 19 одсто анкетираних.

На питање у којој би суседној држави волели да живе једну годину највећи део анкетираних (27,9 одсто) је одговорило да не зна, док је 27,2 рекло да је то Србија. Истовремено, најмањи проценат испитаника би желео да живи на Косову или у Грчкој.

Како су пренели медији, од држава у свету македонски грађани напозитивније мишљење имају о Немачкој и Холандији, позитивно су настројени и према Турској, а најнегативније имају о САД и Русији.

Анкетом, која је обављена од 16. до 21. децембра, обухваћено је 1.113 пунолетних испитаника на нивоу целе Македоније. Истраживање је ИПИС направио у сарадњи са Унивезитетом Колумбија из Њујорка, а пројекат је финансирала Влада Норвешке.

(Бета)

Поделите:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here