„Исправите срамоту“: Петиција да Чешка повуче признање

Поделите:

У Прагу ће 17. фебруара бити организован протест због једностраног проглашења косовске независности, пишу „Вечерње Новости“.

Том приликом ће се потписивати петиција за чешко повлачење признавања Kосова, додаје лист.

На документ, који треба да се нађе пред чешким парламентом и владом, први потпис је ставио Јан Kаван, бивши шеф дипломатије, потпредседник владе и председавајући Генералне скупштине УН.

Придруживање инцијативи најавили су, како се наводи, угледни политичари из разних странака.

„Надамо се да ће се нашој петицији придружити и председник Милош Земан“, каже Милутин Илић, саветник за Балкан чешког посланика Јарослава Фолдине чија је консултантска кућа „Геополитикон“ организатор потписивања петиције.

Протести због једностраног проглашења независности Kосова, подсећа он, одржавају се континуирано од 2009. године, док сваког 24. марта пријатељи Србије протестују на Вацлавским намјестима због нелегалног бомбардовања Србије.

У петицији у чијем су састављању учествовали и Јарослав Фолдина и режисер Вацлав Дворжак, уз три НВО, пријатељи српског народа, каже се да је „признавање самопроглашене државе косовских Албанаца било грубо кршење међународног права од стране тадашње чешке владе“.

Тадашња влада је, како се наводи, занемарила препоруке парламента и беспризорно је прекројила важеће међународне споразуме и своје међународне обавезе као што је повеља УН, Хелсиншка декларација из 1975., Kумановски споразум из 1999. и Резолуцију СБ УН 1244.

„Због тога тражимо да данашња чешка влада исправи срамоту тадашње Тополанкове владе, која нас је тим чином уврстила међу државе у којима владају закони џунгле, што је и за нас, чешке држављане, апсолутно неприхватљиво“, каже се у петицији.

 

 

Танјуг

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here