Како странке обезбеђују излазак на гласање „својих“ бирача

Поделите:

Београд – Партије се у складу са својим могућностима током изборне ћутње, али и на сам дан избора боре за то да што више њихових гласача изађе на биралишта.

А пре и током кампање се ради на осигуравању такозваних сигурних гласова, кампањом од врата до врата, позивима телефоном, слањем мејлова, на страначким штандовима, онлајн кампањом, односно оних које ће на дан избора „изводити“ да гласају. Свим озбиљним и великим странкама, ДС некада док је био на власти, а сада СНС можда и више, важно је да направе добре базе сигурних гласова и да их затим изведу на бирачка места.

Данас је разговарао са људима из различитих странака који су незванично пристали да причају о томе како се гради база сигурних гласова и на који начин партије на дан избора покрећу своју машинерију о циљу остваривања што бољег резултата.

Како нам је речено, циљ сваке кампање је прављење базе сигурних гласова. На почетку кампање се мотивишу они који су до тог тренутка у бази сигурних гласова, дакле чланови и гласачи са претходних избора, да током кампање и они раде на сакупљању сигурних гласова, а у завршном делу и на дан избора у „извођењу“ гласача на изборе.

Наши саговорници кажу да прва фаза прављења базе сигурних гласова за озбиљне странке почиње далеко пре расписивања избора, а дефинитивно прикупљањем потписа грађана за предају листе. Некако се подразумева да ће они који дају потпис странци гласати за њу. Осим самог потписа, партијама је битно да имају и ЈБМГ (јединствени матични број) потписаног, као и број телефона и остале контакт податке.

Извори Данаса кажу да добијањем ЈМБГ броја партија, која је себи на овај или онај начин обезбедила увид у бирачки списак, има увид у то где потписани живи, односно на којем бирачком месту гласа. Ту је и техника прикупљања такозваних капиларних гласова, која подразумева и то да се од својих активиста по општинама тражи да свако од њих обезбеди одређен број оних који ће гласати за ту странку.

Подаци о тим особама шаљу се у страначку базу која их обрађује односно расподељује на општине и на свако бирачко место. Тако да странка има преглед својих гласача на сваком бирачком месту. Сви ти подаци ће у завршном делу кампање бити од пресудног значаја, наводе наши саговорници.

У другом делу кампање странке на различите начине убеђују грађане да гласају за њих. То је у ствари кампања у класичном смислу. Тиме се подршка повећава, али може и да се смањи ако је нешто лоше осмишљено. И током кампање, односно и после предатих потписа датих за проглашење листе, странке настављају да прикупљају сигурне гласове. Штандови су један од начина прикупљања сигурних гласова зато их можемо видети и ових дана у разним деловима Београда.

Изборног дана, иако је на снази изборна тишина, странке се боре да што више њихових гласача изађе на изборе. У развијеним државама не постоји институција изборне тишине и страначки активисти раде извођење својих бирача на гласање чак и на бирачким местима. СНС је у томе увек успевала, и не треба да чуди њихов добар резултат јер они, како кажу наши саговорници, милом или силом, увек обезбеде да сви њихови гласачи из базе сигурних изађу на изборе и гласају за разлику од других странака који то не ураде из разних разлога.

Како нам је описано, страначки контролори на бирачком месту осим бирачког списка имају и посебан списак оних који би требало да гласају за ту опцију. Како дан одмиче и људи гласају, контролори заокружују свој списак сигурних гласача и у одређеним временским периодима шаљу податке о изашлима у изборни штаб. Уколико је одзив недовољан на бирачким местима, алармирају се теренци или кол-центар који зове или шаље поруке „регистрованим“ бирачима да изађу на изборе, нуде превоз и све неопходно да би неко изашао и гласао.

Неопходна озбиљна организација

За организацију и спровођење овог дела кампање потребни су огромни ресурси и озбиљна организација. Ресурси поред новчаних за плаћање телефона, горива су и у људима који морају да буду на адекватан начин обучени да раде ове послове.

Наравно организација и управљање завршним делом кампање мора да буде на највишем нивоу како би се тачно знало ко ради на којој општини, на ком бирачком месту и у ком временском интервалу изборног дана, закључују саговорници Данаса.

Лидија Валтнер / Данас

Поделите:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here