Лавров: Не чините са Србијом исту грешку као са Украјином

Поделите:

Стављањем Србије пред избор „или са Русијом или са Западом“, Европска унија чини исту грешку која је довела до украјинске кризе када се друштво поделило, изјавио је руски министар спољних послова Сергеј Лавров.

Сергеј Лавров је у интервјуу за Јуроњуз рекао да Србија има изузетно напредне односе са ЕУ и НАТО-ом, а уједно има и споразум о слободној трговини са Русијом, започела је преговоре о уласку у зону слободне трговине са Евроазијском економском унијом и одржава контакте са Организацијом за колективну безбедност (ОДКБ).

Сергеј Лавров (архивска фотографија)

„Сматрам да је то апсолутно нормалан пут развоја спољних веза Србије“, рекао је Лавров.

Изразио је наду да је Запад увидео грешке које је начинио са Украјином, поготовo, како каже, ако се узме у обзир да том земљом тренутно не управља председник већ „радикална војна струја“.

Истовремено, Лавров указује да Европска унија са Србијом води преговоре око свих финансијских, економских и других питања, али исто тако јој даје сигнале да у Унију неће ући све док не призна Косово и у потпуности не преузме спољнополитички вектор Брисела, што подразумева увођење антируских санкција, преноси Спутњик.

„У савременом свету такви ултиматуми су крајње непристојни и не приличе једној структури као што је Европска унија. Ако погледате, на Балкану не постоји ниједна земља у којој амерички и европски амбасадори не би тражили да се пријатељство са Русијом прекине“, истакао је руски дипломата.

То се, како објашњава, највише види у Црној Гори, са којом је Русија увек имала добре односе.

„Не разумем зашто су се Црногорци уплели у ту русофобичну кампању. Цела та иницијатива да се Црна Гора што пре увуче у НАТО у супротности је са свим обећањима, још када се обједињавала Немачка, да се Алијанса неће проширити ни центиметар“, указао је Лавров.

Таква политика је у супротности са здравим разумом, будући да се на тај начин на Балкану прави конфронтациона зона, додаје Лавров, иако тврди да наш регион неће постати буре барута уколико Европа не престане да жмури на све злочине који се дешавају на Косову.

ТАНЈУГ

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here