Линта апелује на САД да “притисну” Хрватску због усташтва

Поделите:

Председник Савеза Срба из региона Миодраг Линта апеловао је на САД и међународне организације да пошаљу јасну поруку Хрватској да је неприхватљиво да се у једној европској држави одвија процес “рехабилитације фашистичког покрета и претварање усташких злочинаца у хрватске патриоте и националне хероје”.

“Миодраг Линта апелује на САД и међународне организације да изврше притисак на Хрватску с циљем да започне процес суочавања са својим фашистичким наслеђем”, саопштено је из Савеза Срба из региона.

Без притиска међународне заједнице, наводи Линта, Хрватска се неће одрећи фашизма и никад неће признати да је извршила геноцид над Србима, Јеврејима и Ромима.

“Туђманова профашистичка Хрватска је извршила агресију на Србе и тиме проузроковала рат, а данас постаје све више претња миру и стабилности”, навео је председник Савеза Срба из региона.

Поздравио је објављивање текста у америчком онлајн часопису Таблет –”Хрватска безочно покушава да избаци из историје своје злочине о Холокаусту”, у коме се, како је навео, истиче да је у Хрватској на делу историјски ревизионизам или прекрајање историје.

“Такође, у Хрватској је на делу и порицање Холокауста, чији је циљ да се рехабилитују усташе које су током Другог светског рата убиле стотине хиљада Срба и десетине хиљада Јевреја”, навео је Линта.

У истом тексту се наводи, додаје председник Савеза Срба из региона, низ примера рехабилитације и величања усташа, као што су скандирање усташког поздрава “За дом спремни” на фудбалским утакмицама, фотографисање хрватске председнице Колинде Грабар Китаровић са Хрватима у Канади који су држали усташку заставу.

Уз то, у тексту, наводи Линта, постоји и изјава хрватске председнице да воли да слуша певача Марка Перковића Томпсона који велича усташе и пева о клању Срба, као и приказивање филма Јакова Седлара “Јасеновац – истина” у ком се Јасеновац не описује као логор смрти, већ као радни логор.

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here