Научници руског нуклеарног центра ухапшени због трагања за биткоинима

Поделите:

Неколико научника руског нуклеарног постројења Саров ухапшено је пошто су наводно покушали да трагају за криптовалутом биткоин на јаким компјутерима у том строго чуваном центру.

Припадници руске Федералне службе безбедности (ФСБ) ухапсили су осумњичене када су покушали да искористе неке од најмоћнијих супер-компјутера у Русији за стицање вредних биткоина, наводи Би-Би-Си (ББЦ).

Федерални нуклеарни центар у Сарову, на западу Русије, затворена је област и под специјалним је безбедносним режимом.

„Дошло је до неовлашћеног покушаја коришћења компјутера у приватне сврхе, укључујући такозвано ‘рударење’ (биткоина)“, саопштио је Центар у Сарову.

Супер-компјутер не би требало да буде повезан на интернет из безбедносних разлога, а када су научници покушали да то учине, моментално је обавештено безбедносно одељење нуклеарног центра.

„Колико знамо, против њих је покренута кривична истрага“, речено је из Центра за Интерфакс.

Прва атомска бомба Совјетског Савеза произведена је управо у Сарову, за време комунистичког диктатора Јосифа Стаљина.

Саров је у време Хладног рата био државна тајна и није се налазио на совјетским мапама, а посебне дозволе за улазак у Центар Русима су потребне и данас.

Нуклеарни центар Саров је 2011. године набавио супер-компјутер који је у том тренутку био 12. најмоћнији рачунар на свету, наводи Франс прес.

Бета

Поделите:

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here