Нови спорт међу Србима: Чим умре неко познат, брже-боље се похвалимо да смо га познавали или се сликали с њим (ФОТО)

Поделите:

Зоран Миливојевић: „Познатост се плаћа губитком приватности, и онда све те ствари о којима обични људи не воле да причају, породичне свађе, болести, постају транспарентне“

Када умре неко близак, члан породице, ретко се дешава да видите да неко то постави на свој профил на друштвеним мрежама, али зато када год умре неко познат, а посебно из света глуме, културе, уметности – чим помислите да отворите неку друштвену мрежу, фотографије преминулог буквално излећу на све стране, и готово да нико ништа друго не поставља.

У тим тренуцима је, чини се, изузетно важно да покажемо да имамо фотографију или неку другу успомену коју делимо са преминулим. Јако је важно, чини се, а и види из приложеног, да покажемо да смо тог неког познавали, па и сликали се с њим. Само последњи у низу поменутих случајева догађа се тренутно – друштвене мреже преплављене су садржајима које се односе на смрт великог српског глумца, једног од најбољих кога смо имали – Небојшу Глоговца, који је преминуо у петак, 9. фебруара после краће и тешке болести.


Зашто наши људи на друштвеним мрежама када умре неко познат имају потребу свима да покажу како је то неко наш и неко битан, посебно ако су га познавали, то желе свима да покажу, а када умре неко заиста близак из породице, једва да уопште ико спомене на друштвеним мрежама. Дешава се, али је много ређа појава.


За Телеграф.рс о овој теми говорио је психотерапеут Зоран Миливојевић:

– Познато је да људи воле да се друже са познатима, са неким ко има друштвени статус, зато што је то порука публици да и они имају високи друштвени статус. Тако да је ту врло тешко разлучити ко је ту заиста искрено погођен, у смислу да су у правој жалости, а ко користи слику да себи подигне социјални рејтинг. То је суштина целе приче – објашњава Миливојевић.

Како каже, објаве овог типа су ствар личног избора, а није исто ако је члан породице, или је јавна личност у питању.

– Бити јавна личност има предности, али носи и негативне последице тог. Када је неко познат, чак и ствари попут болести постају јавне. Познатост се плаћа губитком приватности, и онда све те ствари о којима обични људи не воле да причају, породичне свађе, болести, постају транспарентне – истиче психотерапеут.


Није исто када неко стави на социјалну мрежу своју слику са јавном личношћу, или слику са дедом, тетком, неким ко није познат а више није жив.

– Самим тим, могуће је да се због таквог чина неко од чланова породице и увреди, све је могуће – закључује психотерапеут Зоран Миливојевић.

(Ј.О.Џ.)

Tелеграф

Поделите:

Оставите коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here